Džaferović: Dodik će morati da promijeni politiku ili da ode s političke scene

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović rekao je gostujući u emisiji Pressing da će “Milorad Dodik morati da promjeni politiku ili otići s političke scene”, jer, dodaje, “niko ne može mimo cijelog svijeta”.

“Mislim da je cijelom svijetu jasno s kakvom retrogradnom politikom imamo posla u BiH i došlo je vrijeme da se neke stvari moraju uraditi”, rekao je Džaferović.

Na pitanje šta bi odlazak stranaca iz Ustavnog suda i OHR-a, koje traži Dodik, značilo za BiH, rekao je da bi njihov odlazak značio da bi Dodik u Narodnoj skupštini RS mogao donijeti deklaraciju o nezavisnosti i da, naglašava, ne postoji mehanizam koji to može da spriječi.

“Do tada mi ćemo osigurati mehanizma protiv takve mogućnosti, bez toga nema odlaska visokog predstavnika”, rekao je Džaferović gostojući na N1 televiziji u emisiji “Pressing”.

Komentarišući saradnju Dodika i Čovića, rekao je da je cilj te saradnje za Dodika “jačanje entiteta na račun države”, a za Čovića “dodatne etničke podjele u BiH”.

“Oni imaju svoje ciljeve. Čovićev cilj nije treći entitet, ne zato što ga ne želi, već zato jer nije moguće modelirati. A njegov cilj je da se ništa bez HDZ-a ne može uraditi. On traži da se sve svede na etničke elemente i da niko ne može uraditi nijednu stvar bez HDZ-a, to ne može. Država mora funkcionisati na demokratskom principu uz poštovanje vitalnih nacionalnih interesa”, rekao je Džaferović.

 

 Ostavite komentar: