Dubravko Čampara smijenjen s pozicije šefa Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH

05.03.2019. | 12:51

Dubravko Čampara smijenjen je s pozicije šefa Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH. On je s ove pozicije razriješen 1. marta, a na njegovo mjesto imenovan je tužilac Ćazim Hasanspahić.

Odluka je to glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić, potvrđeno nam je iz više izvora iz ove pravosudne institucije.

Čampara je bio na čelu ovog odjela u posljednjih šest godina, odlukom sada već bivšeg glavnog tužioca Gorana Salihovića. Ali, nije se baš proslavio u svom radu. Pogotovo se to odnosi na predmet „Rez“, u kojem je dao nalog za hapšenje 11 pripadnika vehabijskog pokreta pod sumnjom da su 2015. godine planirali teroristički napad za Novu godinu u Sarajevu.

No, nakon provedenih mjesec u pritvoru svi su odlukom Suda pušteni na slobodu. Godinu kasnije Čampara je donio naredbu o obustavi istrage „zbog nedostatka dokaza“ iako je poslao pripadnike Federalne uprave policije (FUP) da na minus 20 stepeni hapse „opasne teroriste koji se zaklinju na tablu Islamske države (ISIL)”.

Većina uhapšenih tužila je državu i već dobila naknadu štete na Sudu BiH.

Čamparini promašaji evidentirani su i u predmetu napada na Policijsku stanicu u Bugojnu. On je Nasera Palislamovića optužio i pritvorio u sklopu ove istrage, ali ga je na kraju Sud oslobodio. Zbog četverogodišnjeg pritvora u samici, Palislamović je tužio državu i dobio 202.000 KM odštete.

To je najveća odšteta za terorizam u jednom predmetu u bh. pravosuđu.

Čamparinim radom u oblasti terorizma nisu bile zadovoljne ni neke međunarodne institucije.

 

Izvor:(Avaz.ba)