Drugačija računica kod ministra! Cikotić: Prisustvo velikog broja migranata u BiH ima i pozitivne efekte

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić izjavio je da prisustvo velikog broja migranata “ima i pozitivan efekat”, jer BiH “bilježi povećanu potrošnju”.

“Imate redukovan turizam ili neke poslove na jednoj strani, ali imate i povećanu potrošnju mnogih dobara zbog prisustva migranata koji kupuju, troše…”, rekao je Cikotić.

On smatra da BiH “vlada migrantskom krizom”, te da je zahvalan vlastima u Sarajevskom i Unsko-sanskom kantonu što se trude da situaciju drže pod kontrolom.

Cikotić je naveo da BiH mora poštovati veliki broj međunarodnih konvencija, te slobode i prava migranata.

“Vrlo je izvjesno da ti ljudi nisu krenuli u avanturu zato što im je dobro tamo odakle potiču. Mnogi od njih nastradaju na tom putu – budu pretučeni, ranjeni, ubijeni, maltretirani, zlostavljani i drugo”, rekao je Cikotić za Televiziju Fejs.

On je dodao da Služba za poslove sa strancima identifikuje migrante i da je to složen proces jer se mnogi lažno predstavljaju.

Prema njegovim riječima, za readmisiju je potrebna kvalitetna identifikacija i sporazumi o readmisijama sa državama u koje bi migranti trebalo da se vrate.

“Dogovorili smo sa pakistanskim ambasadorom da pokrenemo procedure sporazuma o readmisiji”, dodao je Cikotić.

Ostavite komentar: