Draško Stanivuković podnio krivične prijave zbog “afere respiratori u RS”

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković podnio je danas Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci krivičnu prijavu protiv v.d. direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejana Kusturića i Željka Babića, direktora firme “Medietik“ iz Banjaluke od koje su kupljeni respiratori.

Kusturića tereti za nesavjestan rad u službi prilikom nabavke respiratora u vrijeme koronavirusa, a Babića zbog falsifikovanja i uništavanja službene isprave.

Smatra da u ovoj „aferi ima ozbiljnog posla“ za Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), te čak za neke institucije na nivou Evropske unije, koje se bave pranjem novca.

“U aferu respiratori u RS je ‘opran’ novac građana. Pozivam Tužilaštvo i SIPA-u da ih privede i sasluša, jer se u dva dana sve ovo može završiti”, tvrdi Stanivuković i najavljuje prijave protiv još nekih osoba.

Ističe da se podaci iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH ne podudaraju s onim iz Agencije za lijekove ni sa cijenama koje je dostavio Fond zdravstvenog osiguranja.

“Kada se pogledaju podaci UIO, najskuplji respirator firme ‘Medietik’ uvezen u BiH iznosi 34.000 KM, dok su Fondu prodati za nevjerovatnih 157.000 KM”, kazao je Stanivuković u izjavi novinarima u Banjaluci.

Neki od respiratora, koji su uvezeni u aprilu su, navodi Stanivuković, plaćeni i po 18.000 i 19.000 KM, dok je po cijenama Fonda zdravstva najjeftniji 58.000 KM.

“Cijena svih uvezenih respiratora firme ‘Medietik’, po podacima UIO BiH, iznosi 3,4 miliona KM, a s PDV četiri miliona KM, dok su prodati Fondu za 15,1 milion KM. Razlika u cijeni je 11 miliona. Ovo je do sada najveći kriminal za vrijeme pandemije koronavirusa”, tvrdi Stanivuković.

Podaci UIO, kako kaže, pokazuju da firma „Medetik“ nije uvezla 165 respiratora te da “falsifikuju dokumente prebacujući cifre iz KM u evre”.

 

Izvor: N1

 

 

Ostavite komentar: