Drama pred izbore! Prodanović. Zabrinjavajuća zloupotreba krađe identiteta glasanjem putem pošte

Poslanik SNSD u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović izjavio je postoji vidljivo zabrinjavajuća zloupotreba krađe identiteta glasanjem putem pošte, te da Centralna izborna komisija (CIK) BiH nije napravila nijedan značajniji korak u tome.

“Nedopustivo je da CIK propisuje pravilo gdje se u susjednoj državi na jednoj adresi može prijaviti 10 imena. CIK treba preduzeti korake da obavijesti gradske komisije ko je prijavljen za glasanje putem pošte. Istovremeno, građani trebaju da imaju uvid u takav spisak”, rekao je Prodanović,ističući da se tim pitanjima treba da bave i tužilaštvo i druge nadležne institucije.

On je za televiziju N1 rekao da je i ranije ukazivao na te propuste, da ne amnestira ni prethodni saziv CIK, ali da mu je nejasno što sadašnji članovi Komisije ne čine ništa da stanje poboljša.

“Nisam vidio da rade”, rekao je Prodanović i dodao da treba dati obavezan vid ovjere obrazaca i lične karte za glasanje putem pošte.

Prodanović je istakao da je u BiH neophodno obezbijediti fer i korektne izbore, te da ne vidi problem da sve strane organizacije koje rade u BiH, a poštuju zakonodavstvo, učestvuju u posmatranju lokalnih izbora u zemlji.

Prema njegovim riječima, Međunrodna fondacija za izborne sisteme, zbog čijeg rada je u Narodnoj skupštini Republike Srpske pokrenuto pitanje vitalnog nacionalnog interesa srpskog naroda, to neće uraditi.

Prodanović je rekao da je i ranije pitao članove CIK ko je Komisiju sprečavao da reguliše način izbora članova biračkih odobora, te dodao da mu je rečeno da je to teško uraditi.

Prema njegovim riječima, da bi se došlo do rješenja problema, u BiH je potreban dijalog.

On je dodao da se mnogo sumnjivih osoba želi domoći pozicije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u BiH.

Ostavite komentar: