Dragan Mektić upoznao ministre o slučaju “Selefije”

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić rekao je da je danas upoznao Savjet ministara sa informacijom u slučaju “Selefije” koju je Ministarstvo bezbjednosti dostavilo Predsjedništvu BiH.

On je izjavio da je ta informacija povjerljivog karaktera i da ne može da saopšti više detalja u vezi sa njom.

– Mi smo Predsjedništvu dostavili informacije u onoj mjeri u kojoj to ne zadire u operativne stvari koje rade bezbjednosne agencije – istakao je Mektić novinarima nakon sjednice Savjeta ministara.

On je potvrdio da je upoznat sa informacijom da su tri državljanina BiH u ovom slučaju zatražili neku vrstu zaštite u Ambasadi BiH u Sloveniji.

– Nakon što primimo tu informaciju, nadležne bezbjednosne agencije u BiH će provjeriti tačnost navoda iz te informacije – rekao je Mektić.

Prema njegovom mišljenju, ove stvari treba rješavati i u međusobnoj komunikaciji sa hrvatskom stranom.

On smatra da nema potrebe da iko obavještajno prodire na teritoriju BiH, a da nadležne institucije u BiH nisu obaviještene i da institucionalno ne sarađuju.

– Nema potrebe da se na takav način pribavljaju neke informacije koje nemaju veze sa terorizmom, ali se tiču drugih društvenih i političkih pitanja u BiH. Hrvatska strana je, na neki način, priznala ono sve o čemu smo mi govorili i do čega smo mi došli. Nisu to demantovali, ali je bilo i za očekivati da tako nešto neće ni priznati – tvrdi Mektić, prenosi RTRS.

On navodi da je bh strana spremna, s ciljem buduće profesionalne korektne saradnje, da njene bezbjednosne agencije razgovaraju sa hrvatskom stranom o ovom pitanju i argumentuje im svoja saznanja.

Prema pisanju medija, “hrvatske službe su vrbovale selefije koje su bile na proputovanju kroz tu zemlju da bi prokrijumčarili oružje iz Doboja u Zenicu”.

Predsjedništvo BiH zatražilo je da mu Ministarstvo bezbjednosti dostavi sveobuhvatnu informaciju o medijskim navodima da su hrvatske diplomate i obavještajci vrbovali pripadnike radikalnog islamističkog selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

Mektić je prije toga rekao da Ministarstvo duže vrijeme raspolaže informacijama o tome.

 

Ostavite komentar: