Dragan Mektić podnosi Savjetu ministara BiH informaciju o djelovanju hrvatskih obavještajaca

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić podnijeće sutra informaciju Savjetu ministara BiH o djelovanju hrvatskih obavještajaca na naoružavanju selefija u BiH.

Mektić će članovima državne izvršne vlasti predočiti informacije kojima raspolažu bosanskohercegovačke bezbjedonosne službe, a u vezi s aktivnostima obavještajaca iz susjedne Republike Hrvatske na štetu interesa Bosne i Hercegovine.

Savjet ministara BiH zatražio je ove informacije nakon što je Žurnal objavio priču o tome da su agenti Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Hrvatske vrbovali bosanskohercegovačke selefije da prenose oružje u BiH, a sve kako bi predstavili tačnim tvrdnje predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarević da je BiH “leglo radikalizma”.

Ministar Dragan Mektić potvrdio je ove navode ističući da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH spriječila prodiranje hrvatskih obavještajaca u našu zemlju. Zbog navoda u medijima ispitan je i u Tužilaštvu BiH koje je formiralo predmet o djelovanju hrvatskih obavještajaca i diplomata.

“Bezbjedonosni sektor nema povjerenje u Tužilaštvo BiH i glavnu tužiteljku. To treba uzeti u obzir i Visoki sudski i tužilački savjet BiH. Bave se samo kako bi zaštitili rodbinske veze”, rekao je Mektić.

Članovi Predsjedništva BiH takođe su od Mektića tražili da im u roku od tri dana dostavi sveobuhvatnu informaciju o navodima iznesenim u javnosti, a o aktivnostima SOA-e i generalnog konzula Hrvatske u BiH.

Još uvijek nije poznato kada je tačno Ministarstvo sigurnosti BiH primilo zaključak Predsjedništva BiH jer od dana prijema teče rok od tri dana koji su Mektiću dali Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović. Očekuje se da će državni ministar potpuno informaciju dostaviti članovima Predsjedništva BiH sutra ili najkasnije u petak.

Zanimljivo je što je u jeku priče o aktivnostima SOA-e hrvatski Večernji list najavio da će SOA još jače nadzirati navodne radikalizovane državljane BiH s obzirom na to da u sigurnosno-obavještajnoj zajednici u RH nisu sigurni da je OSA u prilici profesionalno obavljati posao nadzora radikaliziranih selefija.

 

Izvor:(Klix.ba)

 

Ostavite komentar: