Dopisivani glasovi prilikom brojanja! Izbore u BiH obilježile i brojne nepravilnosti

16.11.2020. | 07:29

Koalicija Pod lupom je obavijestila javnost o tome kako je protekao izborni dan i sumirala nepravilnosti, od kojih se neke tiču i brojanja glasova.

Tokom dana, do 22.30 je bilo 196 kritičnih situacija, odnosno težih kršenja izbornih pravila i propusta u radu biračkih odbora.

Najveći broj kritičnih situacija odnosi se na zabranu posmatranja (60), različite nepravilnosti pri glasanju (45), nedostatak izbornog materijala (18).

Nepravilnosti pri glasanju se uglavnom odnose na to da je jednoj osobi dato više listića, da jedna osoba glasa više puta, da glasa u ime druge osobe.

Posmatrači primijetili i nepravilnosti prilikom brojanja glasova

Na biračkom mjestu 136A032 u Opštini Centar Sarajevo prijavljeno je dopisivanje glasova prilikom brojanja. Posljednje kritične situacije odnose se na proces brojanja glasova, odnosno na postojanje olovki na stolu na kojem se broje glasovi su zabilježene na tri biračka mjesta – 133A008 Novi Grad Sarajevo, Sanski Most i Tomislavgrad.

Više od deset slučajeva porodičnog glasanje je zabilježeno na devet biračkih mjesta, u Trnovu FBiH, Maglaju, Srebreniku, Brčko distriktu BiH, Ilijašu, Gradačcu, Živinicama, Hadžićima i Milićima.

Koalicija “Pod lupom“ zaprimila je oko 100 prijava građana o izbornim nepravilnostima na izborni dan. Najveći broj prijava odnosi se na nemogućnost ostvarivanja biračkog prava onih koji su pozitivni na KOVID-19 ili se nalaze u izolaciji, prijave građana koji su pronašli da su registrovani za glasanje putem pošte bez njihovog znanja, prijave o promotivnom materijalu u blizini biračkog mjesta, prijave o kršenju izborne šutnje, prijave o kupovini glasova ili pritiscima na birače, piše Klix.