Dogovor potvrđen potpisima: Talenti iz Srpske na Diplomatskoj akademiji u Beogradu

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković potpisali su danas u Beogradu Memorandum o saradnji vlada Srbije i Srpske u oblasti diplomatskog obrazovanja.

Klokić i Selaković poslije potpisivanja Memoranduma objasnili su da je riječ o dokumentu koji predstavlja pravni okvir za školovanje i usavršavanje mladih i talentovanih ljudi iz Republike Srpske na Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Klokić je zahvalio Selakoviću, predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi za podršku koju pružaju Srpskoj na svim poljima, što potvrđuje i danas potpisani dokument o saradnji.

“Memorandum nama znači mnogo, jer će buduće diplomate iz Republike Srpske biti u prilici da usavršavaju znanja kako bi Srpsku što bolje predstavljali u svijetu. Siguran sam da ćemo sa Srbijom u narednom periodu realizovati brojne projekte koji će pomoći promociji Srpske i pozicije čitave BiH u čitavom svijetu”, rekao je Klokić.

On je istakao da podrška Srbije i njenog rukovodstva Republici Srpskoj nikada nije bila tako potpuna i toliko velika kao u proteklih sedam godina.

“U Srpskoj nema opštine da Srbija u njoj nije realizovala neki projekat za bolji život građana Srpske. Siguran sam da će ta podrška biti izražena i ubuduće”, poručio je Klokić.

Selaković je precizirao da se obuka na Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova Srbije sastoji od devet mjeseci stalnih predavanja, raznih drugih aktivnosti i polaganja ispita.

“Nakon toga, polaznici akademije stiču mogućnost da poslove u okviru diplomatske struke obavljaju na mnogo ozbiljniji, kvalitetniji i profesionalniji način”, rekao je Selaković.

On je da je sa Klokićem prije potpisivanja Memoranduma razgovarao o njegovoj primjeni, koja bi trebalo da počne naredne akademske godine.

“To znači da bi Memorandum počeo da se primjenjuje za nekih 11 mjeseci, a moja namjera je bila da, ako možemo, pre kraja ove godine dovedemo u Beograd jedan broj naših mladih kolega iz Srpske i ugostimo ih na našoj akademiji”, rekao je Selaković.

On smatra da će tim ljudima Diplomatska akademija omogućiti obrazovanje koje nije moguće steći ni u BiH, odnosno u FBiH ili Srpskoj.

“Trudićemo se da našim mladim kolegama omogućimo da to obrazovanje imaju ovde u Beogradu i da završe početnu obuku, kako bi bili mnogo spremniji za izazove koje diplomatija kao sofisticirana delatnost od njih i zahteva”, poručio je šef srpske diplomatije.potpis

 

Ostavite komentar: