Dodiku pred narodom odgovara uloga žrtve: Žele li stranci stvarno „ukloniti“ srpskog člana Predsjedništva BiH

Priča srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, o sankcijama Rusiji i tome da će strani moćnici „ukloniti njega i njegove istomišljenike“ je puko odvlačenje pažnje s propalog sporazuma, kome je danas istekao rok trajanja, tvrde stručnjaci.

Dodikov razovor s novinarom Ruskog reportera kao bomba odjeknuo je u Bosni i Hercegovini, što je, tvrde stručnjaci, bilo i cilj.

Pored toga što je rekao da će blokirati put u EU ako BiH uvede sankcije Rusiji, Dodik je izjavio da će oni koji budu pokušali da zaobiđu Srbe i Republiku Srpsku i uvedu BiH u NATO sami potpisati “smrtnu presudu” za BiH.

– Bez učešća Srba, zemlja je osuđena na propast. Vjerovatno će mene i moje istomišljenike pokušati da uklone kako bi radili s nekim drugim, ali ja sam apsolutno ubijeđen u snažnu poziciju cijele Republike Srpske. Jer, da su mogli da nas zaobiđu, već bi to učinili – rekao je Dodik za Ruski reporter.

Stručnjaci sa kojima smo razgovarali kažu da Dodika i njegove istomišljenike niko ne namjerava ukloniti, a oni koji vjeruju u te mogućnosti kažu da to svakako neće uspjeti.

Perišić: “Ne u NATO” je Dodikova politika

– Zapad predvođen Vašingtonom, Londonom, pa i Briselom, već 24 godine od završetka rata u BiH pokušavaju da nađu srpske političare koji će ispunjavati političke želje Zapada. Taj pokušaj će se svakako intenzivirati, jer je BiH sada u najvećoj krizi u ove 24 godine – smatra profesor političkih nauka na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, Srđan Perišić.

On naglašava da teško mogu da smijene Dodika, te da on neće popustiti, jer je stav „ne u NATO“ osnova njegove politike.

– Prošli izbori su pokazali da je saradnja sa Zapadom gubitnička strategija. Nije Dodik na izborima pobijedio zato što je izgrađen 9. januar. Svaki glasač u Srpskoj se bavi NATO pitanjem i tim s kim mi trebamo. Mi nismo Šveđani pa da nas to ne interesuje i da te odluke donosi Vlada. Kod Srba je drugačije i Dodik je upravo na toj politici i pobijedio – objasnio je Perišić.

Naglašava da bi Dodik, ukoliko bi prihvatio ANP, na sljedećim izborima doživio težak poraz.

– Osnovna politika koja se gradi u Republici Srpskoj i na osnovu koje se pobjeđuje na izborima nije politika investicija, plata i penzija. Penzije su male i ako se gleda po tome, Dodik bi izgubio, a on je pobijedio jer je ta grana na kojoj sjedi „ne u NATO“. Kada bi odsjekao tu granu, on bi pao – rekao je Perišić, ponavljajući da mogu pokušati da ga smijene, ali ne vjeruje da će uspjeti.

Kukić: Dodik je manipulator

S druge strane, politički analitičar i profesor Slavo Kukić smatra da priča oko uklanjanja Dodika i njegovih saradnika služi samo za skretanje s teme propalog sporazuma.

– Milorad Dodik je veliki manipulator, koji na ovaj način pokušava da skrene pažnju sa onog šta je bitno, a bitno je da je on obećao da će 5. septembra, ukoliko do tada ne bude imenovan predsjedavajući Savjeta ministara, zatražiti od NSRS da povuče ovlaštenja za neka područja koja su ranije prenijeta na nivo države – smatra Kukić.
On naglašava da bi Dodik tim potezom prešao ”crvenu liniju”.

– Zbog toga on sada tu priču razvodnjava novom pričom kako je on i njegov krug, zbog borbe za Srbe u BiH, na meti svjetskih moćnika. To je pokušaj manipulacije identičan onome da će se on, ako put prema EU bude uslovljen sankcijama Rusiji, staviti na raspolaganje interesima Rusije – rekao je Kukić.

Tojagić: Počela je kampanja

Za razliku od nje, politički analitičar Nebojša Tojagić smatra da Dodikova izjava nije nastala u cilju skretanja pažnje sa sporazuma, već da je riječ o ranom početu predizborne kampanje.

– Te izjave znače samo jedno – kampanja je počela i kod vlasti i kod opozicije. Njegove izjave poput tih da će se Rusiji uvesti sankcije su dnevnopolitičke. Svjestan je da bilo kakva inicijativa i u Predsjedništvu BiH ne bi dala nikakvih rezultata, a kamoli u Savjetu ministara, koji još nije formiran. Ne vidim nikakav povod za takvu izjavu. Kako bude vrijeme prolazilo takvih izjava će biti još više – zaključio je Tojagić.

Marić: Stranci mu pomažu

Da stranci neće ukloniti Milorada Dodika, nego mu na neki način i pomažu, smatra politička analitičarka Ivana Marić.

– Ovaj 5. septembar je došao, a od njegovih drastičnih scenarija neće biti ništa, tako da jednostavno treba neku bombastičnu temu s kojom bi skrenuo pažnju građana s njegovog poraza, tačnije poraza trojke Izetbegović – Čović – Dodik. Tu, naravno, idu dobro te priče da će ga neko ukloniti, iako je istina da on sam jako dobro radi na svom uklanjanju i da će već na narednim izborima to biti jasnije – smatra Marićeva.

Ona naglašava da međunarodna zajednica i ne razmišlja o toj vrsti uklanjanja već da će birači to sami shvatiti, jer bi međunarodna zajednica postigla kontraefekat ukoliko bi ga na taj nečin smijenila.

– Posebno što je Dodik uvijek bio jako kooperativan i što su njegovi kadrovi poduzeli sve dosadašnja korake u BiH ka NATO, tako da će vjerovatno i ovaj put, samo da pronađe način kako da to uradi, a da se pred biračima opravda. Vidimo sve češće izjave i međunarodnih subjekata, koji pokušavaju pomoći Dodiku time što govore da ANP ne znači NATO – zaključila je Marićeva.

 

Izvor:(SrpskaInfo)Ostavite komentar: