“Dodikova inicijativa neće biti tema na sjednici”: Džaferović o eventualnom premještanju ambasade u Izraelu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ocijenio je inicijativu Milorada Dodika da Bosna i Hercegovina premjesti sjedište svoje ambasade u Izraelu kao politikantsku i populističku, s ciljem da se nakon sporazuma Srbije i Kosova i BiH na bilo koji način poveže s tim procesom.

“To naravno neće biti moguće, niti će to uopšte biti tema na sjednici Predsjedništva BiH”, izjavio je Džaferović za Fenu.

Naglasio je BiH ima dobre diplomatske odnose i sa državom Izrael i sa državom Palestinom, uz puno razumijevanje činjenice da BiH poštuje međunarodno-pravne akte i rezolucije Ujedinjenjih nacija.

“Ukoliko Dodik zaista želi da sa SAD, kao jednim od strateških partnera BiH, popravlja odnose i poštuje njihove interese, onda prije svega treba da bezrezervno poštuje Dejtonski sporazum, a ne da svako malo prijeti teritorijalnom integritetu BiH, zbog čega se našao i na crnoj listi SAD”, istakao je Džaferović.

Dodik bi, kako je naglasio Džaferović, trebalo da prestane sa blokadama rada institucija, poštuje presude međunarodnih sudova, uključujući i one koje se odnose na genocid nad Bošnjacima, te da poštuje vladavinu prava i podrži NATO put BiH.

“Na kraju, neka ne vrijeđa ambasadore prijateljskih SAD, kao što je to radio ranije, i neka podrži bilateralne sporazume koje BiH treba da zaključi sa SAD ili agencijama iz SAD u borbi protiv terorizma, a ne da protiv njih pokreće vitalni entitetski interes”, zaključio je Džaferović.

Ostavite komentar: