Dodikov odgovor američkom izaslaniku: Je** mi se za sankcije

Lider SNSD i srpski član Predsjeništva BiH, Milorad Dodik, osvrnuo se na saopštenje Ambasade SAD u BiH u vezi sa njegovim sastanakom sa američkim izaslanikom za zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom.
Dodik je rekao da je Eskobar pomenuo sankcije, nakon čega je uslijedio njegov odgovor koji je podigao prašinu.

Umjesto da prepriča šta je tačno rekao Eskobaru, Dodik je novinarima pokazao papir sa stenogramom njihovog razgovora, a u njemu je pisalo: „Jebe mi se za sankcije. To sam prošao već. Ako hoćeš sa mnom razgovarati, nemoj mi prijetiti“.
U jučerašnjem saopštenju Ambasade SAD u BiH ističe se da je Eskobar prenio Dodiku poziciju SAD da “prijetnje secesijom i poništavanjem reformi koje su dovele do stvaranja državnih institucija predstavljaju anti-dejtonsko djelovanje i nude građanima Republike Srpske samo izolaciju i ekonomski očaj.”
Eskobar je navedo da su Sjedinjene Države čvrsto posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH kao jedne zemlje gdje su i Republika Srpska, Federacija BiH i distrikt Brčko prosperitetniji ako se lideri bore protiv korupcije, jačaju integritet i ispravnost izbornog procesa i nastavljaju sa reformama koje doprinose ekonomskom oporavku.

 

Ostavite komentar: