Dodika namještaju na nišan gulenista

Šta je pozadina režiranog sukoba Erdoganove pratnje i policije BiH. OBA u igru uvukla predsjedavajućeg Predsjedništva pričom da štiti pripadnike FETO.

Skandal koji se prošle sedmice dogodio na sarajevskom aerodromu prilikom dolaska predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, kada je došlo do tuče i u posljednjem momentu izbjegnut oružani sukob njegovog obezbjeđenja sa predstavnicima granične policije BiH – režiran je, saznaju “Novosti” iz stranih diplomatskih izvora, u – Sarajevu.

Sve je smišljeno u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH (OBA) uz pomoć bezbednjaka iz dvije ambasade i finansijsku pomoć nekoliko turskih biznismena, inače pripadnika organizacije “Hizmet” turskog odbjeglog imama Fetulaha Gulena, koje potražuje Turska jer pripadaju, kako Erdogan kaže, terorističkoj organizaciji FETO.

Ovom “dobrodošlicom” za Erdogana je rukovodio šef OBA, bivši ratni tjelohranitelj Alije Izetbegovića, Osman Mehmedagić Osmica. O akciji nije bio obaviješten ni direktor granične policije BiH Zoran Galić, pošto su u njoj učestvovali isključivo granični policajci iz reda bošnjačkog naroda.

– OBA je osmislila i da se u ovu priču ubaci Milorad Dodik koji nema nikakve odgovornosti oko gulenovaca u BiH, kako bi ga na taj način diskriminisali kod zapadne međunarodne javnosti, a sa druge strane postavili i kao metu pred guleniste – kažu izvori našeg lista.

Erdogan je na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH tražio od njih da mu kažu kada će riješiti pitanje “FETO terorista” u BiH, grupe koju čine odbjegli turski državljani koji žive u Sarajevu i traže državljanstvo BiH, a koji po tvrdnji samog Erdogana pripadaju pokretu Fetulaha Gulena.

Erdogan je rekao da ih on potražuje od BiH još od 2016. godine, ali da se BiH na to oglušila.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je to pitanje za Federaciju BiH i njihove organe gdje su i nastanjena lica koje Turska potražuje, dok je član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović rekao da se to mora raditi po zakonima BiH i zakonima Turske.

Zanimljivo je da je OBA odmah nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa Erdoganom, putem pojedinih portala koje OBA finansira i uređuje, plasirala lažnu vijest kako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik obećao Erdoganu da će se potruditi da se Turskoj što prije izruči osam saradnika “Hizmeta” koji žive u BiH.

Na tome se OBA nije zaustavila već je preko svojih novinara, na nagovor bezbednjaka iz dvije zapadne ambasade u Sarajevu, objavila da bi “udovoljavanjem Erdoganovim zahtjevima vlasti u BiH rizikovale da ugroze saradnju sa zapadnim saveznicima koji inače ne podržavaju zahtjeve Turske za deportaciju Gulenovih pristalica”.

 

Izvor:(Novosti.rs)

Ostavite komentar: