Dodik zadovoljan nakon sastanka u Mostaru: Nema više SDA od koje smo svaki dan očekivali udarce

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izrazio je danas u Mostaru zadovoljstvo partnerstvom sa HDZ-om BiH i strankama “Trojke” kazavši da žele da nastave sa praksom mjesečnih sastanaka lidera ove koalicije.

Dodik je naveo kako je na sastanku u Domu HDZ-a atmosfera bila “obećavajuća” i da je “potpuno drugačija od one iz prošlih vremena”…

“Kad je bila SDA i kad smo svaki dan očekivali udarce od njih pa smo uzvraćali. Sad se pitanja stavljaju na dnevni red i onda se gleda da se riješe. Zadovoljan sam ovim partnerstvom”, naglasio je prvi čovjek SNSD-a.

On je napomenuo kako se uskoro očekuje sastanaka entitetskih vlada i da je zbog toga isto zadovoljan.

Na kraju je kazao kako je red da “bošnjačka strana” bude domaćin idućeg sastanka.

Lider SDP-a Nermin Nikšić naglasio je da je na današnjem sastanku bio, pored partije na čijem je čelu, i u ime druge dvije partije iz tzv. Trojke.

“Ovdje sam i u ime kolega Forte i Konakovica. Tu sam da pokažemo nase opredjeljenje i spremnost za saradnju. Postoje stvari koje teže dogovaramo što je normalno. Predstoji nam nastavak reformi na putu ka EU, ali mislim da smo na dobrom putu. Postoji dobra energija. Još uvijek se učimo jedni na druge, gradimo povjerenje sada i kako dane prolaze sve je bolje. Siguran sam kako će vrijeme pokazati da će biti koristi za sve građane BiH”, rekao je Nikšić.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović poručio je kako je njihov cilj da pokušaju stvoriti “jedan prihvatljiviji ambijent izvršne i zakonodavne vlasti u BiH za sve”.

“Nakon toga, isto bi se uradilo i u Federaciji BiH. Kad je u pitanju Savjet ministara, dogovorili smo funkcionisanje. Dogovorili da damo po jednu osobu koja bi krenula sa izmjenom Izbornog zakona, moguće da će prvi dio biti od izmjena povjerenstva i druge teme koje moramo riješiti unutar šest mjeseci. Vjerujem da ćemo vrlo brzo uspostaviti mehanitam da dođemo do rješenja. Dohvatili smo se operativnih tema, južne interrkonekcije. Dogovorili smo se oko strateških projekata, npr. da autocestama idemo sa jednom karticom”, rekao je prvi čovjek HDZ-a.

Podsjećamo, sastanku u centralni HDZ-a BiH prisustvovale su i stranačke delegacije koju su činile iz SNSD-a Zoran Tegeltija, Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, iz HDZ- BiH Borjana Krišto i Darjana Filipović, te iz SDP-a Nerin Dizdar.

Ostavite komentar: