Dodik za Raša Tudej: Pobjeda Rusije na svim poljima je i pobjeda Srpske

21.02.2024. | 20:26

Pobjeda Rusije na svim poljima biće i pobjeda Republike Srpske, poručio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Dodik je za rusku agenciju “RT” rekao da je veoma ponosan na činjenicu da je danas u Kazanju razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kojem je, kako je naveo, poželio sve pobjede koje može da ostvari i prenio da su sve pobjede Putina i Rusije – pobjede Republike Srpske.

“Mi vjerujemo da je Rusija na pravoj strani slobode naroda, ljudi i država. Predsjednik Putin u tom smislu ostvaruje važnu misiju ovog vremena”, naveo je Dodik.

Dodik je istakao da je Rusija bila primorana da brani svoj narod i da je zbog toga započela specijalnu vojnu operaciju.

On je dodao da se Evropa, pod uticajem SAD, prevarila zbog stajanja na stranu ukrajinskog režima.

Evropske zemlje, kako je naveo, postale su svesne koliko su energetski zavisne od Rusije, što se vidi i po smanjenom obimu proizvodnje i recesiji koja je uzdrmala EU.

“Zapad je u kolektivnoj histeriji i traži da se svi u regionu priključe njihovim sankcijama. Republika Srpska, kao ni Srbija to nisu učinile i mi ostajemo izloženi gotovo svakodnevnim pritiscima”, naveo je Dodik.

On je istakao da je Republika Srpska ponosna na svoju saradnju i sa Srbijom i Mađarskom.

“Srbija je garant Dejtonskog sporazuma, ona je potpisala Opšti okvirni sporazum i Srbija je odgovorna za Republiku Srpsku”, rekao je Dodik, ukazujući da je Zapad pokušao da odvoji Srbiju od Srpske, ali da je to praktično nemoguće.

Uzimajući kao primjer ujedinjenje dvije NJemačke, Dodik je rekao da vjeruje da će tako jednog dana doći do ujedinjenja srpskog naroda sa dvije strane Drine i da je to sasvim logičan slijed događaja, iako Zapad to pravo pokušava da ospori manjim narodima.

Dodik je istakao značaj saradnje Srpske sa Mađarskom i premijerom Viktorom Orbanom, kojeg vidi kao suverenog lidera.

“Orban je jedan od najjačih savremenih lidera u Evropi, on ima politiku za razliku od drugih zapadnjaka koji prate tuđu politiku”, ukazao je Dodik, naglašavajući da ni francuski predsjednik Emanuel Makron ni njemački kancelar Olaf Šolc nemaju svoju, već slijede “tuđu” politiku.

Dodik je naglasio da je Orbanova politika da očuva državu, narod, suverenost i slobodu.

“U tom pogledu on poštuje takve vrijednosti za druge”, dodao je Dodik.

Dodik je naveo da Republika Srpska i njeno rukovodstvo poštuju iste vrijednosti kao i Viktor Orban i za njih se bore, zbog čega su se razumjeli, a kasnije postali saradnici i prijatelji.

“Mislim da je budućnost EU u onome što promoviše Viktor Orban, u onome što on misli da treba da bude EU, ili je neće biti. Sigurno je neće biti pod patronatom samo jedne zemlje koja se zove NJemačka”, ukazao je Dodik.

Prema Dodikovim riječima, za liderstvo u EU treba prvo imati moćnog lidera kakvog NJemačka nema, kao što je nekada bila Angela Merkel.

Dodik je najavio da će se u narednom periodu pozabaviti time kako da olakša poslovanje ruskih firmi u Srpskoj.

Kao veoma značajno Dodik je istakao da je Rusija, kao veliki prijatelj Republike Srpske, nastavila povoljan gasni sporazum sa Srpskom.