Dodik uoči sjednice: Radimo na projektu samostalne Srpske u okviru dejtonske BiH

Predsjednik SNSD Milorad Dodik najavio je da će ova stranka promovisati program samostalnosti Republike Srpske u okviru dejtonske BiH.

“O ovom programu danas će raspravljati Predsjedništvo SNSD kako bi do kraj ovog mjeseca održali sjednicu Glavnog odbora stranke koja bi trebalo da bude na Palama”, rekao je novinarima Dodik u Banjaluci prije sjednice Predsjedništva SNSD-a.

On je naveo da će Predsjedništvo SNSD danas razmatrati i kršenja Ustava BiH i ponovio da će biti povučene saglasnosti na Oružane snage BiH, biti proglašeni ništavni zakoni o Sudu i Tužilaštvu BiH, UIO, te SIPI i OBA nakon čega bi Republika Srpska trebala da formira svoju obavještajnu strukturu.

Dodik je istakao da se SNSD bavi ozbiljnom državnom politikom za razliku od opozicije.

On tvrdi da su Srbi i Republika Srpska u situaciji u kojoj više nema nazad i da počinju sa realizacijom plana vraćanja oduzetih nadležnosti.

“Radimo na tome da Republici Srpskoj vratimo ovlašćenja koja su joj oduzeta i ima ih u skladu sa Ustavom BiH. Ovo je razotkrivanje nasilja koje je činjeno prema Srpskoj, odnosno razotkrivanje visokih predstavnika i Ustavnog suda BiH. Na sjednici Skupštine ćemo razmatrati cjelovit plan koji ide za tim da se odbije svako antiustavno djelovanje. Odbacujemo mogućnost da se zakonima mijenja Ustav”, naglasio je Dodik i zahvalio koalicionim partnerima koji su prihvatili plan.

On kaže da u planu nije razbijanje teritorijalnog integriteta BiH, nego vraćanje suvereniteta Republike Srpske koji joj je međunarodno garantovan Dejtonskim sporazumom.

Dodik je naglasio da ljudi u Republici Srpskoj treba da razumiju postojeću situaciju i da je srpska protiv sukoba i spremna za politički dijalog.

“Ukoliko Ustavni sud BiH nastavi donositi odluke i ako im se niko ne suprotstavi, sutra mogu donijeti odluku o ukidanju Republike Srpske. Naša procjena je da od ovog trenutka nema nazad, mislimo ozbiljno i nećemo se povući pod prijetnjama i sankcijama”, kategoričan je lider SNSD-a.

On kaže da se trudi da ne kaže ništa loše o djelovanju opozicionih partija i da bi dobro bilo da se djeluje zajednički.

“Opozicija je zbog otimanja šuma tražila posebnu sjednicu Narodne skupštine. I bez njih bi to mi tražili, ali dobro je da djelujemo zajedno, a posebna sjednica Narodne skupštine biće održana do kraja ovog mjeseca ili prvih dana novembra, jer želimo biti sveobuhvatni i pripremiti sve odgovore. Prelazna rješenja neće biti znak slabosti, nego realnosti, a usvojićemo novi zakon o indirektnim porezima. Kada je riječ o vojsci sve je stvar dva entiteta, a ne parlamenta BiH”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da će biti organzovana određene struktura koja će prihvatiti sve iz Srpske koji rade u Federaciji BiH, a u budžetu Srpske biće predviđene finansije.

Lider SNDS-a podsjetio je da situacija u kojoj je Republika Srpska dala saglasnost za stvaranje Oružanih snaga BiH bila tortura u kojoj je mnogima prijećeno i mnogi su ostajali bez posla.

“U okviru programa, proglasićemo ništavnim zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH, zabraniti njihove aktivnosti u Srpskoj. To ćemo uraditi sa SIPA-om, OBA-om, obavještajnu službu ćemo formirati odmah nakon donošenja odluka. Ovo ništa nije radikalno, ovo je samo jačanje Ustava i dejtonske pozicije Republike Srpske”, rekao je Dodik i naveo da sve teze o tome kako neko gradi BiH se svodi samo na centralizaciju koja odgovara Bošnjacima, a ne odgovara Srbima i Hrvatima.

On smatra da je ovo zadnji trenutak da Republika Srpska vrati sve što joj je oteto, te da se o ovome pričalo sa važnim prijateljima koji su saglasni da nešto treba učiniti.

Dodik je podsjetio da štetu Republici Srpskoj nanosi ministri inostranih poslova i odbrane u Savjetu ministara Bisera Turković i Sifet Podžić koji rade mimio Ustava i zakona.

On je naveo da je osnovna politika SDA da ovlada sudovima kako bi se obračunavali sa Srbima, koji u takvoj zemlji neće da žive.

Lider SNSD-a je ponovio da je nedopustiv Podžićev potez da ukine vojnu vježbu sa Srbijom.

“Nemamo više prava da to dopuštamo. Bili bi naivni kada bi to prihvatili. Više od 340 odluka visokih predstavnika je modifikovalo politički sistem bespravno”, rekao je Dodik.

Komentarišući moguću prijetnju ratom, Dodik, je naveo da to odbacuje kao mogućnost i pozvao međunarodnu zajednicu da te mehanizme oduzme svima u BiH.

“Vjerujemo da muslimani mogu nešto paravojno da učine. Republika Srpska neće da ratuje, osim ako bude napadnuta. Naša opcija nije da ratujemo, pozivam međunarodnu zajednicu da u BiH zabrani svima upotrebu bilo kakvih oružanih manifestacija i obezbijede neutralni ambijent za politička rješenja. To je nešto što je razumno. Da bi se upotrijebila vojska potrebna je saglasnost predsjedništva, koju neće imati. I ne vjerujem da će bilo koji Hrvat u vojsci pristati na to da napada Republiku Srpsku”, rekao je Dodik.

On kaže da se mora znati, da ukoliko ne dokažu sve što tvrde, opozicija mora snositi odgovornost.

“Ne računam na SDS, Mirka Šarovića i Branislava Borenovića da brane Republiku Srpsku. NJima Republika treba kao zalog za vlast i kako bi je rasparčali, rasprodali i doveli u beznađe. Kada govorimo o kiseoniku ima tužbi i sa jedne i sa druge strane, ali će pravosudne institucije reći ko je kriv. Nisam u dilu sa Sarajevom, a oni jesu što potvruđuju i fotografije u Ambasadi SAD”, rekao je Dodik.

On je ponovio da nije pristao na sastanak sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem kojem je trebalo da prisustvuju stranci.

“Bilo bi daleko odgovornije da pokušamo nešto da uradimo. Sukoba neće biti, a moraju znati da Srpska ima potencijal da odbrani svoje institucije i narod”, poručio je Dodik.

Sjednica Predsjedništva SNSD-a počela je u 17.00 časova u prostorijama banjalučkog Gradskog odbora.

Ostavite komentar: