Dodik: U Vatikanu sam u zvaničnoj posjeti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, večeras je doputovao u Vatikan, gdje će se sutra sastati sa papom Franjom.

Srpski član Predsjedništva BiH prokomentarisao je izjavu Šefika Džaferovića, koji je ranije danas rekao da Dodik posjetu Vatikanu ne realizuje u ime Predsjedništva kako se to u javnosti želi predstaviti.

– Kada sam sletio na aerodrom u Rim dočekao me je zvanični protokol Vatikana, tako da ne znam šta bi još trebalo da objasnim. Mislim da je to uobičajeno u okviru procedura koje važe u Predsjedništvu, da član Predsjedništva kojeg pozove neko iz druge države može da to učini i ode u zvaničnu posjetu, i ja samo koristim to, kao što je i prije samo mjesec dana uradio i Željko Komšić kada je odlazio u Sjevernu Makedoniju. Nema tu šta objašnjavati, sutra će moj sastanak sa papom sve objasniti, a za male duše i one koji žele u tome da nešto sitničare uvijek ima prostora za to – istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da je ovo zvanična posjeta i da će tokom razgovora biti riječi o svim važnim pitanjima Vatikana i BiH, ali i o odnosima između vjerskih zajednica u BiH.

– Iskoristiću priliku da upoznam papu sa mojim satavovima s tim u vezi sa razvojem nekih događaja iz prošlosti i da pokušamo doći do nekog zajedničkog stava o tome da je potrebno graditi mir, da bez obzira na izazove koji nisu nimalo jednostavni i da svijet vapi za mirom – naglasio je Dodik.

On je rekao da će papu obavijestiti i o planiranoj gradnji monumentalnog spomen-parka jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini, te da je to zajednički projekat Srpske i Srbije.

Zajedno sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Vatikanu je i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

– Zadovoljstvo mi je što se nalazim u delegaciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, jer kao predsjednik Republike Srpske sam zainteresovana za dobru saradnju i kada su u pitanju međuvjerski i međuetnički odnosi i smatram da ovo treba da bude jedna od stepenica izgradnje boljeg povjerenja u budućnosti – istakla je Željka Cvijanović.

 

Izvor.(ATV)

 

Ostavite komentar: