Dodik: U Sarajevu ubijeno oko 11.000 Srba, ali da za te zločine niko nije odgovarao

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da postoje podaci koje govore da je u Sarajevu u posljednjem ratu ubijeno oko 11.000 Srba, ali da za te zločine niko nije odgovarao.

Dodik je istakao i da poštuje sve žrtve bez obzira kojem narodu pripadale, ali da ne može da dozvoli da se negiraju zločini koji su se dogodili nad Srbima.

“Za te zločine niko nije odgovarao jer su napravili sud u Sarajevu koji bi trebalo da sudi Srbima, a 6.000 Srba je istjerano iz Sarajeva”, rekao je Dodik za Televiziju “Hepi”.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica je čak zagovarala da se napravi sud ili tijelo koje treba da utvrdi koliko Srba je stradalo u Sarajevu.

“Ubijeno je oko 11.000 Srba i mi imamo podatke o tome, ali ih nikada nismo verifikovali jer u tu komisiju neće da uđu muslimani, a stranci sada bježe od toga”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da je međunarodna zajednica, u isto vrijeme kada se formirala i Komisija za Srebrenicu, “uzela” tu komisiju i navela da je u Sarajevu ubijeno 8.000 Srba, te istakao da to nije istina.

“Tri presude Haškog tribunala govore različite brojeve. To je nedostojno da na takav način pričamo o žrtvama”, rekao je Dodik.

On je naveo i da poštuje sve žrtve, te da je bio u Srebrenici, položio vijence i razgovarao sa majkama koje su izgubile djecu. “U čemu je razlika između majki koje su izgubile sina, osim u tome što nose različite marame”, rekao je Dodik.

On je istakao da su slučajevi stradanja bolni, naročito kada stradaju djeca, bez obzira da li su muslimanska ili srpska.

“Tu bol treba poštovati. Međutim, ako se to politizuje i ako se govori da postoje žrtve samo na jednoj strani, onda moram reagovati i ne možemo da pustimo tu priču u kojoj se poriču zločini koji su počinjeni nad Srbima, kao što su to pojedini tražili od nas”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da je i Hrvatska očišćena od Srba, a da su u bivšoj Jugoslaviji bili najveći stradalnici.

U SARAJEVU SAMO ŽELE DA SPRIJEČE SRBE DA NEŠTO IZGRADE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Sarajevu samo žele da spriječe Srbe da nešto naprave i da zato opstruišu izgradnju hidroelektrane “Buk Bijela” i aerodroma u Trebinju.

Dodik je rekao da je on davao saglasnosti, ali da ga ne zanimaju ni Federacija BiH /FBiH/ ni Sarajevo.

“Kada bi sada propala BiH, jedina bi ostala Republika Srpska”, rekao je Dodik za Televiziju “Hepi”.

On je istakao da se gradi Jahorina, da je postala centar turističkih dešavanja u regionu, a da u Sarajevo odlazi na sastanke, gdje u Predsjedništvu imaju dva muslimana i jedan Srbin.

Osvrnuvši se na dešavanja tokom proteklog rata, on je ispričao da je pomagao muslimanima gdje je mogao, jer smatra da je to ljudski.

Dodik je rekao da je danas političar, ali da će uvijek biti čovjek, da ima empatiju da pomogne, ali ne i prema onome šta radi Sarajevo koje hoće da ukinu Republiku Srpsku.

“Ako Srbi nemaju svoju državu, onda će proći kao što se prošli u Drugom svjetskom ratu u Jasenovcu”, rekao je Dodik i dodao da se on bori za Republiku Srpsku, ali da nikoga ne mrzi.

On je podsjetio da je Šefik DŽaferović bio načelnik Centra službi bezbjednosti Zenica na prostoru gdje su bili mudžahedini, te ispričao kako je 24. avgusta 1994. godine naišao na mjesto gdje su mudžahedini sjekli glave Srbima i da je policajac tada naveo da su čekali dok se ne izvrši egzekucija.

Dodik je rekao da je to ratni zločin nad ratnim zarobljenicima, a službena zabilješka kaže da je DŽaferović mirno stajao, nije spriječio da se to dogodi, niti procesuirao.

Kada je riječ o situaciji u Ukrajini, Dodik je rekao da nije čovjek rata, ali je ukazao da je to što se tamo dešava iznuđeno, te da taj problem treba sami da riješe, a ne Zapad.

Govoreći o odnosu Zapada prema regionu, Dodik je rekao da ga drže stalno rovitim, da se na njega nije smanjio pritisak, već se proširio i na porodicu.

Sve je vidljivo, svi to znaju, rekao je Dodik i istakao kako izlazi na izbore i pobjeđuje.

 

Ostavite komentar: