Dodik: U Republici Srpskoj ne postoji spremnost da se ide u NATO

31.01.2019. | 15:13

U Republici Srpskoj ne postoji spremnost i podrška da se ide putem NATO-a, rekao je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila rezoluciju o vojnoj neutalnosti.

Na pitanje da li će Republika Srspka odoliti pristicima da BiH postane članica NATO-a, Dodik je na zajedničkoj konferenciji za predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da oni žive u stanju pritiska i da su oni uvijek prisutni, ali da Srpska dobro reaguje na njih.

“Zašto nije dobro da se krećemo putem NATO-? To je zato što je NATO između ostalog, kao i politička organizacija, razgradila dodatno Republika Srpska. NATO je sve ove godine uporno radio na tome da ojača funkciju visokog predstavnika u BIH, koji je razgrađivao dejtonski snagu u Republici Srpskoj. Mi nemamo povjerenje”, rekao je Dodik.

On je kazao da ne vidi ni benefite koje bi NATO donio.

“NATO se nije potrudio da dođe u BIH i kaže – hajde da otvorimo fabrike, koje će da proizvode pertle za naše čizme, nego stalno pokušavaju da nametnu veće troškove. Treba nam sto odsto više sredstava za vojsku, mi to nemamo, i to je ključni razlog“, rekao je Dodik.

Komentarišući inicijativu za promjenu imena Republike Srpske, Dodik je rekao da ona nije u skladu sa Ustavom , te primijetio “da je Republike Srpske tražila nešto slično održavale bi se serije sastanaka da se osudi Dodik”.

To je, kaže, rušenje ustavnog poretka, jer u Ustavu piše da je BiH sastavljena od Federacije i Republike Srpske i dodao da ne smije da se prihvati ni rasprava o tome, jer ne vjeruju Ustavnom sudu.

Izvor.(RTRS)