Dodik u Briselu predao odgovore na dodatna pitanja EU

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik predao je i formalno usaglašene odgovore na dodatna pitanja Upitnika Evropske komisije.

Iz Brisela je prošle godine stiglo dodatnih 655 pitanja na ranije poslate odgovore. Nakon još jedne serije probijanja postavljenih rokova, zadnjih dana prošlog mjeseca, oni su konačno usaglašeni i u elektronskoj formi proslijeđeni predstavnicima Evropske unije.

Dodik je odgovore predao visokoj predstavnici EU i zamjenici predsjednika Evropske komisije Federiki Mogerini (Federica Mogherini) i komesaru za proširenje Unije Johanesu Hanu (Johannes Hahn).

– Ovo je za nas izuzetno važan momenat – prva je rečenica koju je Dodik izgovorio susrevši se s visokim zvaničnicima EU.

U njegovoj pratnji bila je i brojna delegacija Misije BiH pri EU.

S druge strane stola, uz Mogerini i Hana, pored ostalih, sjedio je i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark).

– Imali smo sveobuhvatnu razmjenu mišljenja o pitanjima koja su u toku. Hvala g. Dodiku što je lično došao da nam preda odgovore na dodatna pitanja koja smo postavili. Mi ćemo ih uzeti u obzir prilikom izrade mišljenja o spremnosti BiH da se pridruži EU. Plan nam je da mišljenje objavimo tokom mandata ove Evropske komisije – rekao je Han u obraćanju novinarima nakon sastanka.

Pojasnio je da je slijedeći korak da Evropsko vijeće, kojeg čine šefovi država ili vlada članica EU, jednoglasno odluči o tome koji je put naprijed za svaku od država koje su na putu k članstvu u EU.

Han je istakao da je Evropska komisija opredijeljena da uradi svoj dio posla, a da će države EU, kada budu odlučivale, u obzir uzeti i političku situaciju u BiH.

On se založio da se svi nivoi vlasti u našoj zemlji formiraju što je prije moguće, kako bi se nastavilo s reformama.

– Bitno je, i ogroman je interes građana BiH, da se sporazum o roming tarifama što prije postigne – istakao je komesar za proširenje.

Upozorio je i na problem s pristupom BiH programu Erasmus .

On je najavio da će do kraja ovog mjeseca posjetiti BiH.

Obraćajući se novinarima, predsjedavajuću Predsjedništva BiH Dodik rekao je da je zahvalan evropskim čelicima na prilici da preda odgovore.

– U BiH postoji kompletan konsenzus svih relevantnih faktora. Bez obzira na entitete i narode, svi su opredijeljeni

 

Izvor:(avaz.ba)

 

Ostavite komentar: