Dodik: U BiH neće biti postignuta saglasnost o bilo kakvim aktivnostima koje vode priključenju NATO

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da u BiH neće biti postignuta saglasnost o bilo kakvim aktivnostima koje vode priključenju NATO, te da specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Metju Palmer potpuno ignoriše realnu situaciju u BiH, čestitajući predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću za njegovu istrajnost na NATO putu.

Dodik kaže da Palmer ima pravo na takav doživljaj, ali da se realno gledano to može opisati kao njegov i Komšićev san, a ne kao nešto što bi mogli da postignu.

On je naglasio da je Komšić sklon da zloupotrebljava poziciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i da ne predstavlja realno situaciju u BiH po pitanju NATO.

– I onda su se našla dva istomišljenika koja pokušavaju da saopštavanjem neistina naprave neki prodor – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da ga čudi da je tako ozbiljan američki političar ili političar koji pretenduje da bude ozbiljan mogao sebi da dozvoli “takvu karikaturu”, vjerovatno, uvažavajući Komšićev pokušaj da se “namjesti” kao neko ko nešto zna.

Komentarišući tvrdnje pojedinih opozicionara i medija da se na Manjači ovih dana održava NATO vježba, Dodik je rekao da te vježbe nema, niti će je biti, te da je sve to lažna predstava da bi javnosti bili predočeni alarmantno neki detalji.

– Javnost zna da je prije godinu i nešto bilo dogovoreno održavanje NATO vježbe na Manjači gdje bi sa banjalučkog aerodroma trebalo da polijeću američki avioni “F10” koji nose isključivo municiju i bombe sa osiromašenim uranijumom, te da na Manjači budu ciljevi koje bi oni gađali. Kada je to došlo u Predsjedništvo BiH ja sam odbio takvu mogućnost i ta vježba se ne održava. Nikakvih “F10” aviona nema, na Manjači nema nijedne NATO jedinice – naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, na Manjači se nalazi jedan broj posmatrača koji posmatraju redovne vježbe pripadnika Oružanih snaga BiH.

– Opšta galama, koju čujem ovih dana od raznih opozicionara, u funkciji je stvaranja atmosfere koja bi trebalo da njima ide u korist. Njima je dozvoljeno da prave različite performanse na bazi laži – kaže Dodik i poručuje da današnja vlast u Republici Srpskoj ozbiljno radi svoj posao i da nije moguće da u Predsjedništvu BiH bude bilo kakve odluke o tome da NATO za vježbe može koristiti avione na prostoru Srpske.

BEZ SAVJETA MINISTARA, NEMA NI DEBLOKADE PARLAMENTA BiH

Milorad Dodik izjavio je da SDA misli da politikom prethodnih uslovljavanja može doći do onoga što njima odgovara, te poručio da dok ne bude formiran Savjet ministara, nema ni deblokade parlamenta BiH.

– Ako vi smatrate da treba blokirati Savjet ministara, eto, mi smatramo da ne može raditi parlamet i da je prva odluka koju taj parlament treba da donese Savjet ministara, pa ćemo se onda dogovarati o svemu – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD.
Dodik je ponovio da je SNSD spreman sutra da se glasa i izabere vlast, dok ih lider SDA Bakir Izetbegović optužuje za opstrukcije.

On je naveo da nema potrebu da komentariše stavove Izetbegovića, koji je pokazao često da je kontradiktoran.

Dodik je rekao da SNSD podržava prijedlog HDZ BiH u vezi sa izmjenama Izbornog zakona, ali da smatra da će kada se bude mijenjao biti potrebno da se mijenjaju još mnoge odredbe u zakonu.

– Nismo protiv modernizacije Izbornog zakona, ali smo protiv ad hok rješenja. SNSD ne prihvata objedinjavanje lokalnih i opštih izbora iduće godine, kako to neki najavljuju, odbijamo to – naglasio je Dodik.

On smatra da HDZ BiH ima korektan stav – kažu da su za NATO, ali nisu za to da spriječe formiranje Savjeta ministara i organa na nivou BiH zbog bilo kog pitanja.

– Smatraju da treba da se gradi konsenzus i da se kada do njega dođe ide dalje, za razliku od SDA koja misli da politikom prethodnih uslovljavanja može da dođe do politika koje njima odgovaraju, što se neće desiti – kaže Dodik.

On je naveo da o tome koliko je bezumno blokirati formiranje vlasti govori i činjenica da je na računima BiH blokirano više od milijardu KM za projekte.

Govoreći o ANP, Dodik, koji je i srpski član Predsjedništva BiH, poručuje da se neće desiti ANP, ni redukovan, ni minimalan.

– Nikakav dokument koji se zove akcioni plan za članstvo se neće desiti u BiH – naglasio je Dodik.

On je podsjetio da je politika EU jasna – formirajte vlast da možemo da radimo na integracijama, a ne NATO integracijama.

 

Izvor:(SrpskaInfo)Ostavite komentar: