Dodik: Treći puk ima pravo da 12. maja nosi uniforme Vojske RS

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk Oružanih snaga BiH, koji prema zakonu baštini i nastavlja tradiciju Vojske Republike Srpske (VRS), ubuduće prilikom obilježavanja Dana VRS – 12. maja nositi uniforme Vojske Srpske i istakao da srpski narod ima na to pravo.

“Već je dogovoreno u vojnim strukturama u BiH, da se 12. maja, kada se obilježava Dan VRS, kao dio istorijskog prikaza koriste obilježja uniforme Vojske Republike Srpske”, rekao je Dodik novinarima danas u Beču i istakao da ne zna zašto je nekome to sporno.

Dodik je istakao da srpski narod ima na to pravo, dodajući da je uniforma dio tradicije koju, prema zakonu, baštini Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk Oružanih snaga BiH.

“Kada dođete na neku manifestaciju na Zapadu, možete vidjeti da učestvuju veterani u uniformama iz različitih ratova i to nikome ne predstavlja problem. Odjednom je to postao problem u Banjaluci, pokušavaju da naprave atmosferu koja treba ponovo da istakne Republiku Srpsku kao problem, što mi nismo”, naveo je Dodik.

Dodik je istakao da problem nije u Republici Srpskoj, već u nemogućnosti formiranja vlasti na nivou BiH i Federacije BiH.

“Ima mnogo otvorenih pitanja, Savjet ministara više ne radi, jer nema dovoljno ministara da se napravi kvorum i to su pitanja o kojima trebamo razgovarati”, kaže Dodik.

Dodik je i juče na svečanosti povodom 12. maja u kasarni “Kozara” u Bnjalulci zatražio od komandata Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka brigadira Milana Radojčića da na sljedećem obilježavanju Dana Vojske više od pola stroja bude obučeno u uniforme VRS.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da, prema Zakonu o odbrani BiH, pripadnici Oružanih snaga BiH mogu nositi samo uniformu BiH i nijednu drugu.

 

Izvor:(SRNA)

 

Ostavite komentar: