Dodik: Sve manje smo zainteresovani za formiranje Savjeta ministara

Sve manje smo zainteresovani da se formira Savjet ministara, pa neka oni to rade sami, kako misle da treba – izjavio je za ATV Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Mi u Republici Srpskoj smo pokazali da možemo da egzistiramo i bez Savjeta ministara, i da baš i nije tolika tragedija što ga nema – smatra srpski član Predsjedništva.

“Šta sad formirate Savjet ministara i dobijete ministre ikebane, a tamo su postavljeni svi ljudi na nižim nivoima koji bi trebali da iznesu neke poslove. I da mi sada sljedeće dvije godine potrošimo pokušavajući da ispeglamo situaciju, to je besmisleno. Oni koji su zakuvali ovo, neka nose rezultate toga”, rekao je Dodik za ATV.

Dodik podsjeća da je Savjet ministara po Ustavu beznačajan organ, i da se tretira kao pomoćni organ Predsjedništva jer tako piše u Ustavu – a da je neko od njega pokušao da napravi vladu BiH.

“Mi nismo zainteresovani da BiH ima vladu, i niko ko sjedi na ovim mjestima ne smije da dozvoli da BiH ima vladu, nego da ima Savjet ministara, kao pomoćni organ Predsjedništva. I to je ono na šta smo mi pristali, i na ništa drugo nismo pristali. Priča o jačanju kapaciteta Savjeta ministara je dio podvale i prevare bonskih ovlašćenja na kojima je visoki predstavnik pokušao da gradi BiH – na bazi prevare”

Dodik podsjeća da, još kada su uvedena bonska ovlašćenja, tadašnji visoki predstavnik Karlos Vestendorp rekao da je riječ o prevari i nečemu što ide mimo Dejtonskog sporazuma. Najavljuje da će Srpska u budućnosti tražiti razgovor sa FBiH o svim nametnutim ovlašćenjima.

“Moramo biti strpljivi, tu nema brzine. Nema olako datih obećanja. Idemo sistematično, najavljujemo – hoćemo da razgovaramo o vojsci, o indirektnim porezima, o sudu i tužilaštvu, o obavještajnoj službi, o Sipi, na novi način i da vidimo šta je kome interes ovdje. Ako nećete te razgovore, OK, vratićemo se u parlament jednog dana i donijećemo neke odluke”, ističe Dodik.Ostavite komentar: