Dodik: Srpska živi život stabilne i jake Republike

Republika Srpska već 27 godina funkcioniše na bazi prvog Ustava, a, iako se nalazi u specifičnim okolnostima u okviru BiH, ne prestaje da u potpunosti živi svoj život stabilne i jake Republike, rekao je u Beogradu srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska 28. februara 1992. godine pokazala da pripada krugu zemalja sa snagom da donosi vlastiti demokratski ustav, koji je propisao najviše standarde kolektivnih i pojedinačnih prava i uspostavio politički sistem.

– Republika Srpska već 27 godina živi na bazi tog Ustava, a namjerava da ga modernizuje u narednim godinama – rekao je Dodik novinarima nakon svečanog prijema.

Ističući da je dan donošenja Ustava Republike Srpske važan nacionalni i državni dan, Dodik je uputio čestitke građanima Srpske povodom 28. februara, ali i Dana Republike Srpske – 9. januara, koji je večeras svečano obilježen u Beogradu.

Danas se navršilo 27 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske, jednog od najvažnijih konstitutivnih akata koji su bili osnov za njeno stvaranje.

Skupština srpskog naroda u BiH, koja je osnovana 24. oktobra 1991. godine nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u Skupštini tadašnje SR BiH, donijela je desetak konstitutivnih akata koji su bili ustavnopravna osnova za stvaranje Republike Srpske, ali dva su najbitnija – Deklaracija o proglašenju Republike Srpske i Ustav Republike Srpske.

Skupština srpskog naroda BiH Deklaraciju je donijela 9. januara 1992. godine, a Ustav 28. februara te godine.

Izvor:(SRNA / RTRS)

Ostavite komentar: