Dodik povodom Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja: Nikada nećemo prestati da pamtimo

08.09.2023. | 10:10

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da agresija NATO snaga i njihov suludi pohod na Republiku Srpsku u srcima svih njenih građana, kao i svakog normalnog čovjeka budi samo gorčinu i neoprostivo i tužno sjećanje na dane kad su Srpskoj i njenim građanima naneseni ogromni i teški gubici.

“Za tih 15-ak dana, od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine, NATO silnici i zločinci bacili su na teritoriji Republike Srpske 1.026 bombi, među kojima je i 13 ‘tomahavki’, a ukupna težina bačenog eksploziva iznosila je oko 10.000 tona. U toj operaciji, licemjernog naziva ‘Namjerna sila’, ubijeno je 46 srpskih vojnika i najmanje sedam civila. Nemilosrdno su bacali osiromašeni uranijum po jednoj maloj zemlji i brojčano malom a ustvari velikom, prkosnom i ponosnom narodu kojeg ni ‘Namjerna sila’ nije istrijebila, iako im je to bila očigledna namjera”, naglasio je Dodik.

U prilog ovoj tvrdnji o njihovoj “namjernoj namjeri”, rekao je Dodik za Srnu, govori i zvanični “razlog” za bombardovanje Republike Srpske – granatiranje sarajevske pijace Markale 28. avgusta 1995. godine, kada je UNPROFOR bez ijednog validnog dokaza optužio Vojsku Republike Srpske.

Predsjednik Srpske je naglasio da je svaka ta bačena bomba na teritoriji Republike Srpske razdirala i srce i dušu svakog Srbina, ali još više su boljeli jauci srpskih majki, očeva, braće i sestara za svojim najdražim koje je “Namjerna sila” namjerno ubijala.

Povodom obilježavanja 9. septembra – Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj, predsjednik Republike je izjavio za Srnu da za ovaj zločin niko nikada nije odgovarao, niko nije rekao ni izvinite, niko nikada nije zažalio za stradalim u ovoj zločinačkoj operaciji i niko nikada nije rekao da je to zločin, jedan od najvećih, ako ne i najveći u 20. vijeku.

“Da li ijedan taj NATO zločinac koji je nemilosrdno bacao osiromašeni uranijum po ovoj srpskoj zemlji, po srpskoj djeci mirno spava, da li ima bar trunku savjesti, časti, obraza? Da li ih proganjaju naše žrtve, da li se sjete brata i sestra Radenka i Radmila Galinac koji su stradali 9. septembra 1995. godine kada je bomba zločinačkog NATO pakta pala na njihovo vozilo? Da li su ikad pomislili kako je njihovim roditeljima, kako je njihovoj majci Mirjani koja je samo 10, 15 dana ranije sahranila sina Radovana, pripadnika Vojske Republike Srpske!?

Zato ne smijemo, nećemo i ne možemo prestati da pamtimo, kao što nećemo prestati ni da stalno podsjećamo na ovoj monstruozni napad. Na to nas obavezuju Radenko, Radmila, Radovan, Mirjana – majka heroj i sve ijedna žrtva NATO bombardovanja. Svakog dana, a ne samo 9. septembra, kad god imamo priliku podsjećaćemo svjetske moćnike, tzv. borce za pravdu, na naše žrtve koje su ubijali NATO bombama i osiromašenim uranijumom. Nikada nećemo preestati da ih pitamo – zašto! Da li samo zato što smo Srbi, zato što smo uvijek bili na strani mira, slobode, prava i pravde, zato što nikada nismo pristali da budemo sluge i strani poslušnici?”, istakao je Dodik.

On je naveo da su NATO zločinci prije 28 godina pokušali svojom “Namjernom silom” da ubiju Republiku Srpsku, da ubiju svakog Srbina, da zatru i iskorijene jedan narod, ali nisu uspjeli.

“Uspjeli su da ubiju nedužne i bespomoćne ljude, borce, civile, a do kraja su ubili pravo i pravdu i po ko zna koji put nam potvrdili da za Srbe i srpske žrtve pravde nema. Na vrhuncu svoje moći željeli su da nam pokažu da mogu šta god hoće i da za svoje zločine ostanu nekažnjeni, ali to ne znači da svoju silu mogu uvijek ‘sipati’ iz svojih krvavih letjelica, a da neće biti kazne i odgovornosti. Kazna uvijek stigne, prije ili kasnije, ali stigne”, naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da danas kada pričaju o NATO integracijama treba samo da im poručimo da se sjete šta su radili Republici Srpskoj 1995. i Srbiji 1999. godine.

“Nikada nećemo biti dio tog saveza, saradnja može, ali članstvo nikada. Zato danas svi u Republici Srpskoj moramo da budemo što jedinstveniji i složniji, jer samo tako možemo biti najjača brana pred raznim izazovima i nasrtajima čiji je jedini cilj potpuno uništenje i razvlašćenje Republike Srpske, otimanje njene imovine, a ako vam uzmu imovinu, uzeli su Republiku Srpsku. NJenim nestankom neće biti ni srpskog naroda u BiH i to moramo da imamo stalno na umu.

Moramo se držati zajedno, zajedno se boriti za Republiku Srpsku zarad svih naših predaka koji su dali svoje živote za njeno očuvanje i slobodu koju mi danas uživamo, ali i zbog budućih pokoljenja, za njihov mir i ljepšu budućnost u Republici Srpskoj. Mi smo narod koji dobro zna šta je rat i zato toliko cijenimo mir”, istakao je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

U Republici Srpskoj 9. septembra obilježava se Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja, koje su snage NATO saveza izvršile od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine na teritoriji Republike Srpske.

Tokom NATO operacije “Namjerna sila” poginulo je 46, a ranjeno najmanje 98 pripadnika Vojske Republike Srpske, te pet pripadnika radne obaveze, podaci su Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica.

U NATO bombardovanju Republike Srpske poginulo je najmanje sedam civila, dok je najmanje 21 civil ranjen.

Snage Alijanse su na teritoriju Republike Srpske bacile ukupno 1.026 bombi, među kojima je 13 krstarećih raketa tipa “tomahavk”, dok je ukupna težina bačenog eksploziva iznosila oko 10.000 tona.

Zvaničan razlog za bombardovanje Republike Srpske bilo je granatiranje sarajevske pijace Markale 28. avgusta 1995. godine, kada je UNPROFOR bez dokaza odmah za to optužio Vojsku Republike Srpske.

Inicijativa za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja pokrenuta je u Andrićgradu 26. avgusta 2018. godine na prijedlog Novinske agencije Republike Srpske – SRNA.