Dodik potvrdio: Nastavljamo sa aktivnostima zacrtanim u zaključcima NSRS

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska nema plan koji bi išao ka secesiji, već ostaje pri politici poštivanja Ustava BiH da bi joj se obezbijedilo ono što joj po Ustavu i pripada.

Dodik je rekao da se ne mogu prihvatiti prethodne reforme koje su rađene u atmosferi i u ambijentu stalnih pritisaka i zavrtanja ruku.

On je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu poručio da Republici Srpskoj nije preostalo ništa drugo nego da nastavi sa svojim aktivnostima zacrtanim u zaključcima Narodne skupštine.

Dodik je rekao da je već zakazana sjednica Narodne skupštine na kojoj će biti nekoliko tačaka dnevnog reda o tome.

Srpski član Predsjedništva je poruči da građani BiH ne treba da se boje rata.

Dodik je podsjetio da je i zamjenik načelnika štaba Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu Bris Hude jasno rekao da nema potrebe za raspoređivanjem NATO snaga u BiH.

“To smo znali i ranije tako da je, uz ono što je rekao komandant Eufora, vidljivo da je sve ovo bilo spekulativnog karaktera. Nije ugrožena bezbjednost građana u BiH”, rekao je Dodik.

On je rekao da je i Hude poručio da će otići u Brisel i reći da ne postoje nikakve bezbjednosne prijetnje u BiH.

“S naše strane ne dolaze pozivi za rat. Sve drugo je u sferi spekulacija koje su proizveli neki političari, pravili federalni mediji. NJihova aktivnost da zajedno pokušaju da, angažovanjem muslimanske dijaspore širom svijeta i ovdje uz medijske spekulacije, animiraju i dođu do intervencije, gotovo da su slomljene izjavama zamjenika načelnika štaba Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu”, pojasnio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH istakao: Ko daje pravo SAD da se bavi pitanjem korupcije u BiH budući da nema nijednog poziva

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik upitao je ko daje pravo SAD da se bavi pitanjem korupcije u BiH budući da nema nijednog poziva, odluke Predsjedništva BiH ni bilo čijeg zahtjeva da se time bavi, ocijenivši da se Amerika na taj način upliće u unutrašnje stvari BiH.

Dodik je istakao da je na današnjem sastanku članova Predsjedništva BiH sa administratorom Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/ Samantom Pauer u Sarajevu bilo je riječi i o korupciji i da je to čista floskula.

“Niko ne tvrdi da nema korupcije u BiH, ali jednako tako ima korupcije i u Americi i njihovi mediji ništa manje nisu opterećeni raznim koruptivnim pričama i aferama”, istakao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, to postaje već ozbiljno pitanje miješanja u unutrašnje stvari.

“I ja se zalažem da se organi BiH i Republike Srpske institucionalno bore protiv korupcije i spreman sam da podržim svaku vrstu takve aktivnosti. Na današnjem sastanku to nije rečeno, ali ovih dana Pauerova je govorila o tome da sankcije prema meni imaju odgođeno djelovanje u smislu da mi se da neko vrijeme da promjenim stav i ponašanje”, rekao je Dodik.

To znači, pojasnio je, da bi, kada bi ih poslušao i radio ono što oni hoće, istog dana i istog trenutka prestao biti koruptivan. “To je u najmanju ruku neozbiljno i mislim da stvari postaju svakome jasne”, rekao je Dodik.

On je potvrdio da su do njega došle informacije o tome da službenici američke Ambasade “rovare” po Tužilaštvu BiH i traže podizanje optužnice protiv njega.

“Protiv mene se ne vodi nijedan postupak ni na jednom sudu, ni ovdje ni u regionu. Protiv mene nema optužnice, a pogotovo ne za korupciju. Potrebno im je da podignu bilo kakavu optužnicu da bi napravili medijsku hajku”, smatra Dodik.

Srpska neposredno bira člana Predsjedništva BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao da je stav Republike Srspke u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH jasan i da Srpska ne odustaje od toga da se član Predsjedništva u Srpskoj bira neposredno.

“To je ustavna pozicija i savršeno jasno. Tu nema nikakve dileme. Mi smo spremi da u jednom dijelu uđemo u promjene odredbi u kojim bi se, pored onoga da Republika Srpska bira Srbina, dodalo i ostale jer se traži da i ostali učestvuju u tome”, rekao je Dodik novinarima.

On je napomenuo da će se i u Federaciji BiH (FBiH) birati Hrvat, Bošnjak i ostali da bi se zadovoljile sve ambicije.

“Mislim da bi to bilo fer i korektno”, smatra Dodik.

Dodik je podsjetio da se u FBiH već 12 godina vodi debata kako će se birati članovi Predsjedništva i da to ne uspijeva.

“Onog trenutka kada se oni dogovore mi smo spremni da dođemo i glasamo za rješenje do koga su oni došli u FBiH jer smatramo da je to njihovo pitanje”, poručio je Dodik.

Osvrćući se na izbor članova Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Dodik je naveo da Republika Srpska traži garancije da tamo gdje žive Srbi imaju pravo da izaberu svoje političke predstavnike.

“Ako nema rješenja za Dom naroda, nećemo glasati ni za Predsjedništvo. Sve je jasno”, napomenuo je Dodik i dodao da nije siguran da će u FBiH postići dogovor.

Povodom prijedloga lidera SDA Bakira Izetbegovića da se članovi Predsjedništva BiH biraju u Domu naroda, Dodik je poručio da je to za Republiku Srpske neprihvatljivo.

Ostavite komentar: