Dodik poručio: Nema te cijene koju smo spremni da platimo zbog priče o NATO!

Nismo podanici, već izborni pobjednici, i nema te cijene koju smo spremni da platimo, zbog priče u vezi NATO-a, da bi se formirao Savjet ministara, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik za RTRS. Poručio je da je spreman na razgovor, ukoliko žele formiranje vlasti bez uslovljavanja. Dodikov stav dobio je podršku dijela stručne i političke javnosti!

U trakavici formiranja vlasti i sjednice Predsjedištva, u protekla 24 sata, javnost je “preplavljena” brojnim izjavama političara, analitičara, ali i dijela međunarodne zajednice. Većina ih poziva na kompromis i nastavak razgovora. Ko je šta rekao, Milorad Dodik kaže da nije pratio. Nije kontaktirao ni sa Čovićem i Izetbegovićem o eventualnom nastavku razgovora, jer na tome više ne želi da insisitira.

– Mislim da je jedini izlaz da se formira vlast ako to hoće. Јa na tome više neću insistirati, niti imam namjeru da razgovaram o uslovima koji se stalno izmišljaju. Dakle, bezuslovno. Možemo samo razgovarati o terminu, danu i da dođu poslanici da glasaju – rekao je Dodik.

On je podsjetio da su Amerikanci srušili sporazum, iako su i Evropa, a i turski predsjedik rekli da se formira vlast bez uslovljavanja NATO-om. Smatra da je cijelu priču o izboru predsjedavajućeg Savjeta ministara sabotirao Željko Komšić kalkulišući sa ANP-om.

– Samo ću reći da nema cijene da kalkulišemo s tom pričom o NATO, pa ni za formiranje Savjeta ministara, koju smo spremni da platimo – istakao je Dodik.

Ističe da je za SNSD važno šta misli narod, a ne strane ambasade. A narod, kaže, ne zaboravlja NATO bombe s osiromašenim uranijumom čije posljedice i danas trpe.

Lars Gunar Vigemark, koji je prisustvovao potpisivanju sporazuma o formiranju vlasti trojice lidera žali što nije održana vanredna sjednica Predsjedništva na kojoj je trebalo da se imenuje kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara. Političke lidere poziva da stanu na loptu.

– Mi iz EU shvatamo da je to povezano s drugim pitanjima, kao što je put BiH prema NATO savezu i za nas je važno da se oba procesa mogu neometano odvijati. U ovom trenutku niko ne govori o članstvu.

Lider socijalista Petar Đokić upozorava da BiH treba dijalog i razvoj, a ne sukobi koje priziva političko Sarajevo.

– Oni su željeli da stvore novu krizu u BiH na način da akcioni plan za saradnju sa NATO bude odbačen, nakon što bi Dodik glasao protiv, a Dodik ne može ni glasati drugačije nego onako kako ga je obavezala rezolucija Narodne skupštine u pogledu članstva u NATO-u – ističe Đokić.

Aleksandar Pavić, politikolog iz Beograda ocjenjuje da je u BiH NATO postao važniji od demokrtatske volje građane. Ističe da je važno to što je Dodik rekao da nikad neće pristati na ANP.

– To je potpuno raščišćeno. Više nema osnova za kritike i tvrdnje da Dodik ima neku tajnu NATO agendu ili da neko želi da Srpsku ispod žita uvede na mala vrata u NATO – dodaje Pavić.

Evropski komesar za proširenje Јohanes Han, na svom tviter nalogu, poslao je poruku liderima stranka, koje su potpisali sporazum o formiranju vlasti, da se drže roka koji su postavili, jer građani BiH očekuju da se vlast formira, kako bi se ubrzale neophodne reforme na evropskom putu.

 

Izvor:(RTRS)

Ostavite komentar: