Dodik ponovio: Pitanje imovine riješeno Dejtonskim sporazumom i to niko ne može promijeniti

31.12.2022. | 16:49

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je pitanje imovine riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i da niko, pa ni Islamska vjerska zajednica, ne može promijeniti tu činjenicu.

Dodik je naglasio da je Islamska vjerska zajednica u BiH od uspostavljanja dejtonske BiH najsnažnija politička opcija kod muslimana i da je gotovo u potpunosti neprimjereno uključena u politička dešavanja u BiH.

On je dodao da poglavar Islamske vjerska zajednica u BiH Husein Kavazović, poput katoličkih biskupa i pravoslavnih episkopa, može da brine o imovini Islamske vjerske zajednice, ali da je nedopustivo da se vjerska zajednica bavi političkim pitanjem par ekselans.

“Laži, poluistine i političke kvalifikacije, kojima je pribjegla Islamska vjerska zajednica, nisu dostojne ni manje ozbiljne organizacije od jedne vjerske zajednice”, naveo je Dodik na svom “Tviter” profilu.

Narodna skupština Repblike Srpske usvojila je 28. decembra po hitnom postupku Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, a kojim se uređuje svojina koju koriste subjekti koji vrše tu vlast od potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH danas je saopšteno da je riječ o “jednostranoj i neustavnoj odluci” kojom se “nastavlja otimanje državne imovine” i, kako navode, krši Dejtonski sporazum i Ustav BiH, što može imati posljedice po stabilnost BiH.