Dodik pisao Trampu: Pozdravio inicijativu američkog predsjednika, glavna tema premještanje ambasade

Dan nakon što je podnio zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predsedništa BiH sa inicijativom za premještanje Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem, srpski član Predsjedništva Milorad Dodik je pisao američkom predsjedniku Donaldu Trampu.

Kako se navodi, Dodik je u pismu pozdravio inicijativu Trampa za normalizaciju odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, ocijenivši da je riječ o istorijskim sporazumu i izražavajući uvjerenje da će on doprinijeti miru, stabilnosti i prosperitetu regiona.

– Kao srpski član Predsjedništva BiH, želim da dam doprinos i podršku vašim mirovnim inicijativama u vezi s Izraelom. Zbog toga sam u Predsjedništvu BiH inicirao prebacivanje Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim – napisao je Dodik Trampu u pismu upućenom 9. septembra.

U nastavku pisma, Dodik je objasnio da je proces donošenja odluka u Predsjedništvu BiH takav da sva tri člana moraju glasati “za” i da će za njegov prijedlog biti potrebno i odobrenje još dva člana Predsjedništva.

– Nadam se da će članovi Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda razumjeti da bi ova odluka bila veliki doprinos u postizanju konačnog mirovnog rješenja za Izrael, a Bosna i Hercegovina bi slijedila primjer Sjedinjenih Američkih Država – poručio je Dodik.

Druga dva člana Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, bili su protiv Dodikove ideje o premještanju Ambasade BiH iz Tijela Aviva u Jerusalim, prenose “Novosti“.

 

 

Ostavite komentar: