Dodik otvara Međunarodni sajam privrede u Mostaru, stigao i predsjednik Srbije

09.04.2019. | 10:21

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas će otvoriti 22. Međunarodni sajam privrede u Mostaru tokom kojeg će više od 860 izlagača iz 27 zemalja predstaviti proizvode i usluge posjetiocima iz četrdesetak zemalja.

Nakon zvaničnog otvaranja, planirano je Dodikovo obraćanje na svečanosti kojoj će, između ostalih, prisustvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto.

Kina je zemlja partner ovogodišnjeg Sajma, koji će trajati do subote, 13. aprila, do kada će predviđeno održavanje niza konferencija, prezentacija i poslovnih susreta privrednika.

Privredna društva iz Republike Srpske predstaviće se na zajedničkom štandu na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru.

Na zajedničkom štandu površine 100 metara kvadratnih predstaviće se osam privrednih društava, dok će više od 80 kompanija iz svih sektora privrede biti predstavljeno putem kataloga, saopšteno je iz Privredne komore Srpske.

U okviru manifestacije, Privredna komora će promovisati i međunarodne projekte podrške, Evropsku mrežu preduzetništva, projekat sertifikacije opština i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi, kao i projekat jačanje procesa intelektualne svojine i tehnološkog transfera u sektorima zelene mobilnosti.

Organizator nastupa privrednika iz Srpske je Privredna komora Republike Srpske, uz podršku Ministarstva privrede i preduzetništva i Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske.

I privrednici iz Srbije učestvovaće na Sajmu u Mostaru na nacionalnom štandu Srbije koji organizuju Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije.

Planirano je da danas na Sajmu privrede u Mostaru BH telekom i Hrvatske telekomunikacije eksperimentalno pustiti 4G signal.

Mostarski sajam privrede po broju izlagača i posjetilaca najznačajnija je sajamska manifestacija u BiH.

Otvaranje manifestacije zakazano je za 11.00 časova.

Vučić doputovao u Mostar, sastao se sa Čovićem

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas prije podne u Mostar, gdje će prisustvovati otvaranju Međunarodnog sajma privrede.

Predsjednik Srbije je nešto poslije 9.30 sletio na mostarski aerodrom.

Vučić se sastao u Mostaru sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Sastanak je počeo oko 10 sati u prostorijama HDZ BiH.

Vučić će poslije sastanka prisustvovati svečanom otvaranju 22. Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, na kome učestvuju i firme iz Srbije.

Predsjednik Srbije će zatim obići radove na obnovi Saborne crkve Svete trojice u Mostaru.

 

Izvor:(SRNA / RTRS)