Dodik: Odluku o eksploataciji litijuma donijeće institucije Srpske, a ne opozicija

20.02.2024. | 22:34

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je protiv eksploatacije litijuma na Majevici, da o tome ništa nije odlučeno i da će se u tom slučaju pitati država, a ne opozicija.

Dodik je najavio da će ići u Lopare da iznese svoj stav i objasni ljudima, pa ako utvrdi da je to korisno za narod, onda će se zalagati za to, a ako je protiv, zalagaće se za da toga ne bude.

“Nismo odlučili ništa, ali ćemo pozvati najviše autoritete iz te oblasti i tražićemo razgovore sa ljudima na tom prostoru, a ne sa Nebojšom Vukanovićem koji `sve zna`”, rekao je Dodik za RTRS i ATV.

On je pojasnio da je Srpska jako daleko od eksploatacije litijuma. “To je potpuno isprazna priča. Ja sam protiv eksploatacije litijuma. Nije tu samo riječ o litijumu”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je podsjetio da se načelnik opštine Lopare Rado Savić prije nekoliko godina utrkivao da dođu istraživači i da ispitaju to, da nađe partnere da na tome rade, a sada je prvi na liniji borbe protiv toga.

“Država će na kraju ipak odlučivati o tome, bez ikakvih oklijevanja vezano za opoziciju. Mogu oni da govore šta hoće. Je li Vukota Govedarica stručnjak za litijum?”, rekao je Dodik.

On je pojasnio da nisu još u cijelosti ni dokazane količine koje se tamo nalaze, nego postoje pretpostavke, ali još mnogo toga što bi trebalo da se uradi, a Srpska treba da osmisli strategiju.

“Nikakvog zagađenja na tom prostoru neće biti. Nećemo dozvoliti nikakvo narušavanje ekoloških standarda. Niko neće dobiti pravo da eksploatiše rudu, a da nama ostavlja samo zgarište. Umjesto da postignemo konsenzus o tome, našli su se sada neki da pričaju o tome”, pojasno je Dodik.

On je ukazao da će litijum biti aktuelan 20 ili 30 godina, a poslije toga će se naći neki drugi metali, baterije i proizvodnja, te da baš zbog toga neće se dozvoliti da ovaj prostor bude zloupotrijebljen.

On je istakao da litijum ne smije da napravi siromašnim ljude sa tog prostora, u opštini za koju je poznato da ima mnogo klizišta, te dodao da je Srpska izdvojila ogroman novac da se sanira taj nestabilni prostor, oštećene kuće i slično.

“Ako vidimo da to nije ta priča koja može da pruži garanciju za očuvanje ekologije, da bude ekonomski isplativo, to onda nećemo ni raditi. Ako bude ekologija ispoštovana i ekonomski isplativo, onda ćemo raditi”, rekao je Dodik.

On je rekao da opoziciji ništa neće proći, jer je sve što rade glupo, te upitao šta je cilj peticije.

Oznake: Majevica, Srpska