Dodik objasnio: Teritorijalni integritet BiH nije sporan sada, ali suverentitet jeste

Pojedini predstavnici međunarodne zajednice, visoki predstavnik, kao i Ustavni sud BiH radili su u posljednjih 20 godina na štetu Republike Srpske, ali Srpska ima legitimitet da se bori za svoje nadležnosti, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Gostujući u emisiji “Telering” on je rekao da je poznato da se sukobio sa svim visokim predstavnicima, pogotovo Pedijem Ešdaunom.

“Vidio sam šta je koncept, a oni su i dalje nastavili da kroje takvu politiku nizom mjera. A kada nema mogućnost da ih ostvare na bilo koji način, pojavi se Ustavni sud, gdje sjede tri stranca i dva Bošnjaka i donose sve odluke mimo Ustava”, pojašnjava Dodik.

On je naveo da je Republika Srpska sve to vrijeme trpila veliku štetu, ali da je legitimisala svoje pravo da se bori za Ustav i za nadležnosti koje su dobijene Dejtonskim sporazumom.

“Teritorijalni integritet BiH nije sporan sada, ali suverentitet jeste sporran”, poručio je Dodik.

On je na taj način prokomentarisao svoju izjavu “samostalnost Republike Srpske u granicima dejtonske BiH”.

“U Ustavu je jasno rečeno da sve što nije izričito dato BiH pripada entitetima. Takva stvar je i sa šumama Srpske. Šume, poljoprivredna zemljišta, teritorija pripadaju srpskom narodu i onima koji ovdje žive”, jasan je Dodik.

Dodik je pojasnio da u članu 3. Ustava piše da je BiH sastavljena iz dva entiteta, Republike Srpske i FBiH.

“Јoš uvijek su oni kao u nekoj prednosti, ali snaga, volja i sve instatucionalne odluke su na našoj strani”, naglasio je Dodik.

Ostavite komentar: