Dodik objasnio situaciju: Srbi i Srpska su protiv dolaska njemačkih vojnika u BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Njemačka ne može u BiH da ima povjerenje Srba i Republike Srpske, imajući u vidu ranije usvojenu rezoluciju u Bundestagu, koja govori da treba promijeniti politički sistem i sve koncentrisati na nivou BiH, te ukinuti entitete.

Komentarišući dolazak njemačkih vojnika u BiH u sastavu operacije “ALTEA”, Dodik je rekao da Srbi ne odlučuju o tome ko čini taj sastav, ne mogu ništa da urade i mogu samo da imaju svoje mišljenje.

“Imajući u vidu, pogotovo u posljednje vrijeme, politiku Njemačke koja se odrazila kroz pitanja njihove rezolucije u Bundestagu koju su donijeli, mi ne možemo da imamo povjerenje u tu vojnu strukturu i da je ovo isključivo vezano za taj segment. Imajući u vidu da je tom rezolucijom Bundestaga rečeno da se zadire u ustavno-pravni poredak, to je tipično miješanje u stvari jedne zemlje”, rekao je Dodik novinarima u Novom Gradu.

On je istakao da je protiv dolaska njemačkih vojnika u BiH, “ako to nešto znači, ali očigledno ne može da zaustavi”.

“Ukazivaćemo na ove sve momente i elemente zašto sam protiv. Njemačka ovdje, ne samo zbog istorijskih, nego i aktuelnih pristupa BiH, apsolutno ne može da ima povjerenje nas Srba i Republike Srpske, imajući u vidu ranije usvojenu rezoluciju u Bundestagu, koja govori o tome da treba promijeniti politički sistem i treba sve koncentrisati na nivou BiH, ukinuti entitete i mi ne možemo da imamo povjerenje i da damo podršku takvoj politici Njemačke i njenom prisustvu ovdje”, rekao je Dodik.

Prvi vojnici njemačkog vojnog kontingenta u operaciju “ALTEA” stigli su juče, rečeno je Srni iz EUFOR-a, a ostatak će biti raspoređen u fazama.

Narednih dana početak izgradnje auto-puta Banjaluka-Prijedor

Dodik očekuje da će izgradnja auto-puta Banjaluka-Prijedor početi narednih dana, te da će radovi biti završeni i prije predviđenog roka.

Dodik je pojasnio da se to očekuje, imajući u vidu zainteresovanost kineske strane da tu dionicu puta završi što je prije moguće.

On je naveo su partneri iz kineske kompanije ispunili sve uslove, kao i Vlada Republike Srpske, te da će radovi na izgradnji trajati tri do četiri godine, kao što je i predviđeno.

“Ima mnogo posla da bi se pripremila izgradnja auto–puta, da se riješe imovinsko-pravni odnosi, problem projektovanja, finansiranje. Ti poslovi su možda i teži nego sama izgradnja, ali smo sve završili i ovih dana krećemo u punom profilu sa izgradnjom auto-puta”, rekao je Dodik.

Ostavite komentar: