Dodik o izabranim delegatima SNSD-a: Radiće na zaštiti interesa Srpske

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će četiri poslanika sa liste SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH raditi na zaštiti interesa Republike Srpske i na taj način pokazati pravi patriotizam i u parlamentu BiH.

Dodik je na konferenciji za novinare u Narodnoj skupštini Srpske čestitao izabranim delegatima.

“Obavili smo važan posao, sutra se biraju delegati u Vijeće naroda i time završavamo pretpostavke za formiranje Vlade Srpske. Čim se konstituiše Vijeće naroda možemo da uđemo u formiranje Vlade Srpske i to je nešto što govori o efikasnosti kojom se služimo kako bismo završili i implementirali izborne rezultate u veoma efikasnoj proceduri”, istakao je Dodik.

On je rekao da je glasanje o delegatima prošlo u predviđenim procedurama.

Dodik je naglasio da je autentično pravo da Narodna skupština Srpske na svoj način bira delegaciju parlamenta Srpske u Dom naroda, a ne da taj način nameće Centralna izborna komisija /CIK/ BiH.

“Time ćemo se baviti kada dođe vrijeme takozvane reforme izbornog zakonodavstva. Na taj način su uzurpirali i priču oko izbora poslanika u Narodnoj skupštini, to nije star koju treba da provodi CIK, niti da provodi lokalne izbore što su oni uzurpirali mimo Ustava BiH. Ona može da provodi izbore vezano samo za poslanike i članove Predsjedništva na nivou BiH i ništa više”, rekao je Dodik.

On je rekao da će se raditi na tome da se Narodnoj skupštini Srpske vrati izvorna nadležnost da na svoj način bira delegaciju za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Dodik je rekao da je ponosan na koalicionu većinu koja je danas glasala o izboru delegata SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

On je rekao da će se delegati SNSD-a u Domu naroda ponašati konstruktivno, podsjetivši da bošnjački faktor u BiH proteklu deceniju zaustavlja projekat prolaska gasovoda iz Srbije u BiH.

“Vjerujemo da ćemo sa novom konstitucijom vlasti doći do dogovora šta treba da uradimo i da ćemo deblokirati sve te projekte”, istakao je Dodik odgovarajući na novinarska pitanja.

On je rekao da su četiri delegata SNSD-a u Domu naroda garancija da Republici Srpskoj naredne četiri godine niko ništa neće moći nametnutu.

On je rekao da će se dvotrećinska većina u Narodnoj skupštini Srpske formirati u kasnijem periodu.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske su na posebnoj sjednici odlučili da će delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda srpskog naroda biti SNSD-ovi Sredoje Nović, Snježana Novaković Bursać, Radovan Kovačević i Nikola Špirić, te SDS-ov Želimir Nešković

Ostavite komentar: