Dodik: Nisam nikakva opasnost za evropsku bezbjednost

15.09.2023. | 22:32

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da da nije nikakva opasnost za evropsku bezbjednost i da je njemački ministar spoljnih poslova Analena Berbok dezinformisala američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Dodik je rekao da mu je žao što je Berbokova dezinformisala Blinkena, pojasnivši da NJemačka nije zaustavila sredstva njemu već Republici Srpskoj.

“Mi smo zamolili da se što prije povuku kako bi mogli doći novi investitori”, napomenuo je Dodik.

Dodik je rekao kako želi da predoči Blinkenu da sprovodi Dejtonski sporazum. “Držim se tog dokumenta koji ste vi kreirali. Branim dokument koji ste vi napisali”, napisao je Dodik na “Iksu”.

On je naveo da bi volio da bilo ko predoči jednu rečenicu, akciju ili odluku kojom je izašao van tog njihovog dokumenta o BiH.

“Šta to treba da uradim, a ne radim što je u Dejtonskom sporazumu? Nisam ja nikakva opasnost za evropsku bezbjednost. Sprovodim i branim mirovni sporazum koji ste vi 1995. napisali i njime zaustavili rat”, zaključio je Dodik.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je da je sa njemačkim ministrom spoljnih poslova Analenom Berbok danas razgovarao o regionalnoj bezbjednosti u Evropi, a naročito o BiH.

“Veoma cijenimo njemačko rukovođenje kada je riječ o ograničavanju određenih finansijskih tokova prema predsjedniku Republike Srpske /Miloradu/ Dodiku, ponovnom pridruživanju i jačanju Euforovog programa `Altea`”, rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Vašingtonu.

MARFI JE BAŠ NERVOZAN

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da vidi da je Majkl Marfi baš nervozan – ili mu ne ide kako je zamislio ili uskoro ide bez rezultata, ili je oboje.

Reagujući na Marfijevu izjavu da je predsjednik Srpske angažovan “na veoma opasnom putu” i da, kako je rekao, provocira konfrontaciju sa međunarodnom zajednicom u BiH, Dodik je rekao za Srnu da kad se osvrne na vrijeme koje je Marfi izdangubio u BiH ne zna ni što je dolazio.

“Srozao je sve što se moglo srozati kada je u pitanju država koju je predstavljao, bolje reći brukao, iako nije ni najjasnije iz njegovih budalaština koga je on uistinu predstavljao SAD ili BiH. Kroz decenije bavljenja politikom upoznao sam stotine državnika, diplomata i političara iz cijelog svijeta, ali babu seru poput Marfija zaista nisam sreo”, naveo je predsjednik Srpske.