Dodik: Neprihvatljivo da se veća prava daju jednoj vjerskoj zajednici nego drugima

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je na današnjoj sjednici Predsjedništva bio protiv svih tačaka dnevnog reda, te da će o svim tim pitanjima na posebnoj sjednici izjasniti Narodna skupština Republike Srpske.

On je naveo da je riječ o desetak tačaka protiv kojih je glasao.

“Među njima je i tačka o otvaranju konzulata Ruske Federacije u Banjaluci. Narodna skupština će se prema tome odnositi jer je ona konačno mjesto donošenja te odluke, kao što je predvidio Ustav, a ne Predsjedništvo”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu i izrazio uvjerenje da će republički parlament donijeti odluku u skladu sa interesima Srpske.

Kao ključno pitanje današnje sjednice Predsjedništva BiH Dodik je naveo ugovor sa Islamskom zajednicom u BiH, za koju je rekao da se iznenada pojavila na dnevnom redu.

“To je tačka koja stoji od 2006. godine, kada je Srpska pravoslavna crkva potpisala ugovor sa BiH, odnosno 2008. godine kada je potpisala Katolička crkva, odnosno Vatikan”, rekao je Dodik i dodao da je to stajalo jer postoje problemi, jer se pravi diskriminacija među vjernicima.

On je istakao da je apsolutno neprihvatljivo i ponižavajuće nešto što se danas saznalo i što ima veze sa političkim i pravnim odnosima u BiH, a ne samo sa pitanjem vjere.

“Nisam protiv da se urede odnosi BiH i Islamske zajednice”, rekao je Dodik i dodao da bez obzira i da je sve utanačeno, danas ne bi glasao za to, imajući u vidu da se pridržavao zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske da srpski predstavnici u zajedničkim institucijama neće donositi odluke.

Srpski član Predsjedništva precizirao je da je potpuno novo i neprihvatljivo da se mijenja procedura usvajanja takvog ugovora.

On je naveo da je od članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića, za koje je rekao da nastupaju zajednički, čuo da su nakon ovoliko vremena otkrili da je Islamska zajednica u BiH domicilna, a da su SPC i Vatikan strani subjekti.

“Što ide za tim da kaže da su Srbi i Hrvati, katolici i pravoslavci ovdje stranci, a da je jedini domicilan faktor ovdje islam. Kao da je BiH jedina zemlja u kojoj se islam upražnjava kao vjera”, upozorio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Komišić i Džaferović su tražili da ovo usvoji Predsjedništvo BiH i da ne ide u Parlamentarnu skupštinu, koja se izjašnjavala o ugovorima sa druge dvije vjerske zajednice.

“Naravno da je neprihvatljivo da se veća prava daju jednoj vjerskoj zajednici nego drugima”, rekao je Dodik, koji se protivi i Komšićevom obrazloženju da javni i privatni sektor omoguće vjernicima muslimanima da petkom prekinu radno vrijeme radi odlaska na molitvu.

Ostavite komentar: