Dodik ne može oprostiti NATO zločine: Morali su da vide 81 dijete koje su ubili

24.03.2022. | 21:53

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je na obilježavanju Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji na SR Jugoslaviju da ne može da oprosti ovaj zločin i da nikada neće glasati da BiH bude dio NATO-a.

Dodik je podsjetio da su se okupili na ovom skupu da se prisjete zločinačkog pohoda NATO-a, koji je dva puta napao slobodarski srpski narod, prvo Republiku Srpsku, a potom i Srbiju.

“Nekoliko godina nakon Srpske, bezočno su 78 dana bombardovali Srbiju, a na kamerama na njihovim projektilima mogli su da vide koga gađaju i morali su da vide 81 dijete koje su ubili. Zbog toga moraju da imaju nemirne snove”, rekao je Dodik.

Nazivajući NATO bezočnicima, Dodik je podsjetio da je u Kraljevu srušeno 1.750 objekata, od čega 12 škola i šest zdravstvenih ustanova i dva vrtića, te zapitao kakve to veze ima sa ratom i zašto su srpski narod izabrali da vježbaju.

Dodik je podsjetio i na tadašnjeg, kako je rekao, zmijskog, portparola NATO Džejmija Šeja, koji je govorio da je to humanitarna operacija, a da su djeca, njih 81, i mnogi civili koji su stradali kolateralna šteta.

“Očekivao sam i prevario se da će takvi ljudi moći da se izvine ili kažu da su pogriješili. Nisu se ni okretali, uživaju danas u sjećanjima na to i misle da su junaci ne samo onog, nego i ovog vremena”, rekao je Dodik, napominjući da oni govore o djeci kao “kolateralnoj šteti” i danas isto kao što su to radili prije 23 godine.

Dodik je naveo da NATO nije bombardovao radi ostvarenja nekog ciljnja, nego da isproba svoju novu tenhiku.

“I danas su nam pune bolnice djecom sa malignim oboljenjima koja dolaze sa prostora gdje su bacane bombe sa osiromašenim uranijumom, ali za njih nema pravde”, rekao je Dodik.

On je ukazao da NATO ne dozvoljava da odgovorni budu procesuirani i ne želi da kaže da su počinili zločin.

“Posijali su mnogo štete. Ali, treba nastaviti život sa ranama, sa boli za izgubljenim. Srbija je našla taj svoj novi put i mi Srbi gdje god živimo danas smo okupljeni mentalno i sve više ekonomski jaki”, rekao je Dodik.

On je istakao da se Srbija razvija i na taj način se odužuje onima koji su stradali, jer su vjerovali u Srbiju i kada su ginuli i maštali o nekoj novoj, sretnijoj, ljudskijoj, razvijenoj, mirnoj i jedinstvenoj Srbiji

Dodik je naglasio da je zato danas važno jedinstvo, okupiti se oko predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i dati mu snagu pregovarača u ime srpskog naroda i Srbije.

“Ta snaga je neophodna. Znam koliko je važno da kod kuće imamo mir i stabilnost, jer onda smo jaki. Onda ni NATO tu ne može ništa. Zato ovo vrijeme trži da se objedimo oko politike razvoja, jedinstva i mira i bezbjednosti koje zastupa Vučić”, rekao je Dodik.

On je u ime Republike Srpske zahvalio onome što Srbija danas jeste, navodeći da je Srpska u nju zagledana i veseli se svakom njenom uspjehu i smatra ga svojim.

“Mi pripadamo ovom jedinstvenom srpskom narodu, tako dostojanstvenom, napaćenom, ali ponosnom, koje se uzdigao i krenuo dalje. Narodu koji nije rasut u regionu. Niti se zovemo kosovski, niti bosanski, niti hrvatski Srbi. Zovemo se jednostavno Srbi i ostaćemo takvi i nemojte da nas dijelite”, poručio je Dodik.

Dodik je podsjetio da na današnjim sjednicama NATO sjede i neki iz bratske Crne Gore, te zapitao da li su upoznali svoje partnere da je Alijansa u Crnoj Gori na jednom mjestu, gađajući most, ubila šest ljudi, od čega troje djece.

“Taj trg nosi naziv Trg NATO žrtava. Možda će ih oni u NATO natjerati da i to sklone, da pokažu koliko su podanici jedne politike koja ne trpi prigovore da slobodno može da ubija. Crna Gora i narod koji nama pripada je slobodarski narod. Naše žrtve gdje god dasu – naše su žrtve, a njihova sramota”, rekao je Dodik.

Skupu u Kraljevu prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Repubike Srpske Željka Cvijanović, kao i zvaničnici Srbije.

Obilježavanje Dana sjećanja počelo služenjem parastosa za nevino stradale u NATO agresiji, koji je predvodio Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, uz sasluženje sveštenstva Srpske pravoslavne crkve.

Na skupu se obratila i jedna od dvije djevojčice koje su povrijeđene u Kraljevu tokom NATO bombardovanja Bojana Žarčanin, koja je tada imala 14 godina i ostala bez noge, a održan je i prigodan umjetnički program.

“NATO bombe su nam oduzele radost i zdravlje, nama civilima i meni devojčici. Ali, jak smo mi narod. Možda ću da im i oprostim, ali da zaboravim – nikada, nikada. Ne daj Bože da se ikome ikada rat dogodi”, rekla je Bojana.