Dodik nakon sjednice Glavnog odbora SNSD: Srpska neće odustati od svojih legitimnih prava

Glavni odbor SNSD-a potvrdio je opredjeljenje Predsjedništva stranke da zajedno sa koalicionim partnerima rade na tome da set zakona o vraćanju prenesenih nadležnosti, koji su pripremljeni, prođu međustranačku koordinaciju kako bi bili razmatrani na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske 15, 16. i 17. novembra.

Dodik je rekao novinarima nakon sjednice Glavnog odbora SNSD-a da je razmotrena informacija i usvojeni zaključci u vezi sa aktuelnom političkom situacijom u BiH, koja se referira prije svega na ono što se zove prenos nadležnosti u Republici Srpskoj.
On istakao je da Republika Srpska neće odustati od svojih ustavnih prava, te dodao da je Glavni odbor ove stranke na današnjoj sjednici odbacio građanski koncept uređenja BiH.
„Ustav se krši. Srpska neće odustati od svojih legitimnih prava. Vraćanje na Ustav BiH je čuvanje BiH. Odbacili smo građanski sistem jer je podvala i stavlja Bošnjake u prvi plan. BiH nema visokog predstavnika. Ne treba više nikada da bude izabran visoki predstavnik. PIK je samoizabrana grupa zemalja. Nema nikakvu ulogu u Dejtonskom sporazumu. Oni koji pokušavaju da nametnu neku priču o kažnjavanju, oni su ti koji su ukinuli vladavinu prava“, izjavio je Dodik.

Naglasio je da će Narodna skušptina sredinom novembra održati posebnu sjednicu o vraćanju nadežnosti Srpske.
„Set zakona za to je spreman i treba da prođe međustranački dijalog. Dok Narodna skupština ne donese odluke mi ćemo naći način kako da djelujemo do tada. Ovo nije antiustavno ponašanje. Republika Srpska nikad nije bila odlučnija da vrati svoje nadležnosti“, rekao je Dodik.
Dodik je istakao je da je Glavni odbor SNSD-a danas usvojio platformu koja će utvrditi put ove stranke i njenih predstavnika u procesu vraćanja u ustavnu i dejtonsku strukturu nadležnosti prenesenih sa Republike Srpske na nivo BiH.

Ostavite komentar: