Dodik najavio povlačenje iz Predsjedništva, ako se jedna stvar u BiH ne promijeni

Ako zajedno s drugim kolegama u Predsjedništvu, najduže za godinu, ne uspijem da vratim Bosnu i Hercegovinu sa sadašnjeg puta samouništenja na pravi put, napuštam Predsjedništvo, vraćam se u Banjaluku, pa neka sve propadne, izjavio je u intervjuu za Al Džaziru Balkans predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Ovo je, kaže, naglasio i tokom posjete Briselu, ali je zvaničnike Evropske unije zamolio da BiH, na putu za kandidatski statu, ne postavljaju preteške uslove.

Nakon dobijanja kandidatskog statusa procesi u BiH mogli bi se, u mnogim aspektima, okrenuti u pozitivnom smijeru – u ovo je Dodik pokušao uvjeriti zvaničnike Evropske unije. Predajom odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije, kaže Dodik, BiH je jedan korak bliže Briselu. Za neka od najvažnijih pitanja BiH će imati pomoć Unije, obećano je Dodiku.

– Mnogo toga, poput formiranja Savjeta ministara, možemo i moramo uraditi sami. Saglasni su sa mnom da se mnogi naši problemi mogu i moraju rješavati odmah jer je mnogo godina izgubljeno u nepovrat. U Briselu, takođe, nemaju ništa protiv ako nam u rješavanju naših nagomilanih problema budu pomagali i drugi naši prijatelji. Dogovorili smo se da neka osjetljiva pitanja kao što je članstvo u NATO-u odložimo za kasnije – rekao je on.

Najveću odgovornost, kaže Dodik, trebalo bi da snose oni koji nerealnim inicijativama, zahtjevima o unitarnoj ili građanskoj BiH koče suštinske reforme. Za Dodika teritorijalna cjelovitost BiH nije sporna, ali mu je sporna njena nefunkcionalnost. Njegova politika je, kaže, politika realnosti. Dodik je odgovorio i na pitanje kako BiH vidi danas?

– U ovom času je vidim kao karikaturu od države, a volio bih je vidjeti kao harmoničnu zajednicu sastavljenu od dva ravnopravna entiteta u kojoj niko nikoga ne negira, niti iko ikome smeta da napreduje. Bosna kao država može da opstane samo ako bošnjački političari, moj kolega Željko Komšić, takozvana ljevica i inteligencija u Federaciji BiH postanu svjesni da je Bosna i Hercegovina složena država i da kao takva nema nikakve izglede da u skoroj budućnosti postane građanska – rekao je on, prenosi RTRS.

BiH nema vremena, kaže Dodik, i dodaje da je spreman dati sve od sebe kako bi građani ostali u zemlji i kako bi se gradili važni infrastrukturni projekti, bez obzira na to ko finansijski stajao iza njih. Kaže da će pripremiti i potpisati papir o ukidanju rominga u mobilnoj telefoniji čime će usluge mobilne telefonije za građane u BiH i regiji biti i do 80 odsto jeftinije.

– Kažem da sam spreman za svaki dogovor koji ide u korist Bosne i Hercegovine koja nije ni Izetbegovićeva, ni Džaferovićeva ni Komšićeva očevina. Spreman sam za BiH s kredibilitetom ozbiljne države. Evo na primjer, meni se i ovoga puta prigovara što sam u Brisel doletio specijalnim avionom iz Banjaluke. A zašto se to radi, zašto se takva kampanja protiv mene vodi? Zato što mi u našem entitetu imamo službeni avion i helikopter, a oni u Federaciji BiH i na nivou države nemaju. Molim vas, kakvo je to predstavljanje države – pita Dodik.

Dodik je rekao i da će zatražiti od svojih kolega u Predsjedništvu da se iz budžeta BiH za sve reprezentativne ekipe BiH izdvoji najmanje 10 miliona KM. Zajednički interes BiH, kaže, morao bi da bude dinamična ekonomija i visokog životni standarda građana. Ti se ciljevi, ističe, ne mogu postići bez domaće sloge i stranih investicija, bez autoputeva, vlastite energije, gasovoda i učešća u svim regionalnim, evropskim i globalnim trendovima.

Ostavite komentar: