Dodik najavio: Onemogućićemo izbore, ako se stranci preko CIK-a budu miješali VIDEO

Ako se stranci budu miješali u izborni proces, Republika Srpska neće izaći na izbore i postoje mehanizmi da se takvi izbori onemoguće, rekao je za RTRS  srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Ne znamo kako će opozicija u Srpskoj postupiti, ali mi znamo da ako dođe do uplitanja stranog faktora u rad CIK-a, da nećemo učestvovati u izbornom procesu – pojasnio je Dodik.

Istakao je da Srpska traži potpuno neutralnu situaciju.

Naveo je i mehanizme koje Srpska može iskoristiti.

– Dovoljno je da ne damo naše javne ustanove na raspolaganje i naše lokalne zajednice mogu da ne formiraju opštinske izborne komisije. Dakle, mi tražimo da se riješi pitanje izbora člana Predsjedništva i takođe tražimo nova rješenja. Ne može biti rješenje glasanja u vrećama, to više ne može – pojasnio je Dodik.
Istakao je to glasanje u vrećama predstavlja najveći dio političke korupcije.

– I ako se to ne riješi, razmislićemo da ne idemo na izbore. Ne može biti fer i pošteno ako se broje glasova dva mjeseca nakon završenih izbora. Dakle, ako neko želi u inostranstvu da glasa, a ne može da dođe u konzulat ili ambasadu, neka se omogući da dođe u BiH i glasa. Јa sam za to da se plate putni troškovi – jasan je Dodik.

Dodik se osvrnuo i na pregovore oko Izbornog zakona.

– Srpska je završila svoju definiciju mogućeg rješenja. Ono što je važno, jeste da mora ostati nacionalni prefiks – kaže Dodik.

Naglasio je da Hrvati predlažu dobro rješenje.

– U Republici Srpskoj to rješenje bi bilo da Srpska bira Srbina i ostalog kandidata za člana Predsjedništva. Tako da se i ostali mogu kandidovati. To bi pisalo i za Bošnjake i ostale, tako i za Hrvate – pojasnio je Dodik.

Istakao je da Srpska ostaje pri svome prijedlogu, ali da se Hrvati i Bošnjaci ne mogu dogovoriti.

– Sav neuspjeh pregovora je u Federaciji BiH – rekao je Dodik.

 

 

Ostavite komentar: