Dodik: Na zločine pripadnika pokreta ‘El mudžahedin’ svijet je ćutao i zatvarao oči

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, povodom obilježavanja stradanja Srba u Vozući u proteklom ratu, istakao je da je Vozuća simbol stradanja srpskog naroda, ali i nepokolebljive volje da se preživi i sačuva sjećanje na progon Srba sa Ozrena.

– Stradanje Srba u dolini rijeke Krivaje predstavlja još jedan dokaz etničkog čišćenja srpskog naroda u BiH koje su počinili mudžahedini i pripadnici takozvane Armije BiH potpomognuti NATO avionima – istakao je Dodik.

On je naglasio da bestijalno divljanje mudžahedina i muslimanskih vojnika nad nedužnim srpskim narodom treba da bude stalna opomena i podsjećanje na nevino stradale žrtve koje nikada ne smijemo zaboraviti.

– Uspomena na njih i njihovo mučeničko stradanje mora ostati zauvijek u sjećanju svih nas, posebno zbog budućih generacija. Vozuća, Zavidovići, Zenica, Banovići i Žepče su mjesta koja će zauvijek biti označena crnom bojom u srcima naroda Republike Srpske jer je u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu sa tog područja protjerano više od 40.000 Srba – istakao je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da iako je prošlo 25 godina od zvjerskog stradanja srpskog naroda Ozrena te rane su još svježe i nikada neće moći ni da zarastu.

– Te rane ostaju kao trajni ožiljci, jer smo tu vidjeli prve slike šutiranja srpskih glava od pripadnika pokreta ‘El mudžahedin’, a svijet je na to ćutao i zatvarao oči. S toga danas, na ovaj tužan dan, treba da budemo i srećni što imamo slobodu, imamo svoju Republiku Srpsku koja je garant našeg opstanka i naše budućnosti – poručio je Dodik.

Masovno stradanje Vozućana trajalo je od 10. do 24. septembra 1995. godine, usljed ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda “El mudžahedin”, NATO bombardovanja i njihovih jedinica za brza dejstva, kao i pakistanskog kontingenta međunarodnih mirovnih snaga.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.

Padom Vozuće okončano je protjerivanje i etničko čišćenja Srba sa područja zeničke regije, koje je započelo 1992. godine.

 

 

Ostavite komentar: