Dodik: MAP i ANP je izmišljena stvar od strane bošnjačke političke elite

Republika Srpska neće pristati da u sjedište NATO-a bude dostavljen Godišnji nacionalni program bez obzira na nova uslovljavanja Sarajeva i podršku Ambasade SAD-a, poručuje to danas srpski član Predsjedništva BiH.

Milorad Dodik kaže da će sačekati rok koji je preciziran Sporazumom za formiranje vlasti koji su potpisali izborni pobjednici – SNSD, HDZ i SDA. Ukoliko ne bude ispoštovan, svoje prijedloge za dalje korake ponudiće Narodnoj skupštini Republike Srpske, a imaće i prijedloge prema narodima u Federaciji. Dodik ne otkriva o čemu je tačno riječ, ali sigurno je, kaže, da Republiku Srpsku niko ne može uslovljavati putem u Alijansu.

“MAP i ANP je izmišljena stvar od strane bošnjačke političke elite kako bi se upravo spriječilo formiranje zajedničkih institucija i da u tom pogledu oni su od početka znali da nema saglasnosti za ANP. Narodna skupština je donijela odluku o vojnoj neutralnosti, ja to slijedim i držaću se te odluke”, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Podrška formiranju vlast stiže i od ambasadora Ruske Federacije u BiH. Petar Ivancov i Milorad Dodik o svemu su razgovarali na Jahorini. Nakon sastanka, od Ivancova stiže poruka da priča o NATO-u ne može biti uslov za formiranje vlasti u BiH

“Sva sporna pitanja treba da budu riješena nakon formiranja vlasti na osnovu kompromisa. Neki preduslovi su kontraproduktivni, a to se prije svega odnosi na odluke koje su teške za ispunjavanje, zato bi predulsovi trebali da se ponište”, istakao je bPetar Ivancov, ambasador Ruske Federacije u BiH.

Za zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a, Metjua Palmera, preduslov za formiranje vlasti je upravo prihvatanje puta u NATO, što je izjavio u intervjuu za “Glas Amerike”. Takav stav delegat u Domu naroda BiH, Dušanka Majkić, smatra neprihvatljivim miješanjem u unutrašnja pitanja BiH i to ona za koja nema konsenzusa svih naroda.

SNSD-ov Staša Košarac smatra da predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić, po nalogu Bakira Izetbegovića i stranaca, pokušava da u dnevni red sjednice Predsjedništva uvede Godišnji nacionalni program.

“Osnovni cilj jeste da ne dođe do implementacije Sporazuma, odnosno rekao bih, osnovni cilj je da se vrši pritisak na SNSD i predsjednika Dodika na način da prihvatimo neke njihove političke ciljeve ili, rekao bih, vojne ciljeve. Nama neće nametati našu agendu niti bilo koji Amerikanac, niti Džaferović, niti Komšić, niti Izetbegović”, naglasio je Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u PSBiH.

Oglasili su se danas i iz Hrvatskog narodnog sabora, tražeći da se što prije formira vlast na osnovu Sporazuma.

“HNS kao zagorornik politike dijaloga, dogovora, pravednih rješenja i upornog zalaganja za hitno formiranje vlasti, naglašava važnost trenutka koji je potrebno iskoristiti da bi dogovor lidera bio u cijelosti sproveden, a BiH konačno dobila funkcionalnu vlast”, stoji u saopštenju HNS-a.

Dok se formiranje vlasti u BiH uslovljava NATO pitanjem, neriješena ostaju druga važna pitanja, poput puta BiH ka EU.

“Neformiranje vlasti utiče i na druge subjekte, jedan od primjera je i Savjet Evrope u kojem BiH nema svog člana, potom i pitanje članstva BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, jako ste blizu tog članstva i doslovno se svelo na jedno preostalo pitanje”, rekao je Lars Gunar Vigemark, šef delegacije EU u BiH.

U principima Sporazuma koji su potpisali Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović jasno je navedeno da BiH nastavlja saradnju sa NATO, ali se ne obavezuje pristupom. U utorak će biti održane dvije sjednice Predsjedništva BiH, redovna na kojoj bi jedna od tačaka trebalo da bude Godišnji nacionalni program za NATO, a nakon nje će biti održana i vanredna sjednica na kojoj će se raspravljati o izboru mandatara za sastav Savjeta ministara BiH. Redovnu sjednicu zakazao je Željko Komšić, a vanrednu je tražio Milorad Dodik.

 

Izvor:(ATV)Ostavite komentar: