Dodik: Lokalne zajednice treba da finansiraju dio kredita za mlade bračne parove

Na pronatalitetnoj politici Republike Srpske treba da se radi sistemski i zajedničkim snagama, poruka je srpskog člana predsjedništva Milorada Dodika. Aktivno učešće i konkretni koraci se uskoro očekuju od svih lokalnih zajednica u Srpskoj, posebno kada je riječ o kreditima za mlade bačne parove.

“Tu treba da podijelimo odgovornost lokalne zajednice koje bi u obezbjeđivanju tog ukupnog kredita, recimo od 30 hiljada morale bi da učestvuju sa 1/3. To znači ako opština je sposobna da novim bračnim parovima isplati 10 hiljada sa nivoa Republike dobili bi 20 hiljada”, kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Jačanju porodice i povećanju broja djece lokalne zajednice će pružiti bezrezervnu podršku, poručuju iz Saveza opština i gradova Republike Srpske. Predsjednik Saveza kaže će se u program sigurno uključiti, a detalji će biti poznati nakon konferencije sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta.

“Tako da sam ja siguran da će na ovu inicijativu, koja je svakako dobrodošla i odlična, opštine i gradovi naći odgovor i ukoliko tu bude sistemski pristup koji definiše podšku dvije trećine od strane Vlade RS da će se tu naći i jedna trećina podrške od strane lokalnih zajednica”, kaže Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske.

Konkretan doprinos promociji nataliteta u Republici Srpskoj pružiće i novoosnovana Fondacija “Djeca nam se rađala”. U borbu za promovisanje porodičnih vrijednosti već su krenuli. Kampanja Fondacije će zvanično početi 12. septembra humanitarnom utakmicom između veterana FK „Crvene Zvezde“ i „Borca“ na Gradskom stadionu Banjaluka.

“Smatramo da bez povećanja stope nataliteta u RS nema ni normalnog funkcionisanja RS, pa čak ni opstanka RS. Vjerujem da će ova akcija, ova Fondacija okupiti sve i da će to biti kao što dosada nije viđena jedna manifestacija masovna. Da se poboljša ne samo natalitet Republike Srpske, već da se poboljša status života i ugled trudnica, majki, porodilja, djece”, kaže Vlado Đajić, predsjednik fondacije “Djeca nam se rađala”.

Fondacija „Djeca nam se rađala“ otvorila je i humanitarni broj 1432. Pozivom na broj građani će moći da doniraju sredstva za rad ove nevladine organizacije.

 

Izvor:(ATV)Ostavite komentar: