Dodik: Komšić i Džaferović odlučili da BiH pokrene spor protiv Hrvatske, ja to nisam podržao

U Sarajevu je danas održana sjednica Predsjedništva BiH. Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je novinarima da su članovi predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić usvojili odluku o pokretanju spora u vezi sa Pelješkim mostom, ali da on to nije podržao.

– Bilo je i prijedloga oko obustavljanja radova na Pelješkom mostu i otvaranje spora sa Hrvatskom. Komšić i Džaferović su glasali za tu odluku. U formalnom smislu se smatra usvojenom, ali s obzirom da svaki član ima pravo na vitalni interes, ja sam potegao kao srpski član Predsjedništva pitanje vitalnog nacionalnog interesa i objasniću u NSRS zašto to nije dobro. U danu kada smo poslije deset godina potpisali ugovor o izgradnji mosta na rijeci Savi mi usvajamo odluku koja može poremetiti tu vrstu priče – rekao je Dodik

On je pojasnio da je njegov zahtjev bio da se sa Hrvatskom napravi sporazum o granici, ali su se oni usmjerili na most Pelješac.

Ima i nekih opštih koji nisu problem, ali ključno pitanje je da se otvori problem sa Hrvatskom i EU. Mislim da je previše subjekata s kojim bi imali probleme i mislim da je u interesu da se ta odluka ne donese”.

 

Izvor:(Avaz.ba)

Ostavite komentar: