Dodik je odbio i prijedlog da se prvo imenuje Savjet ministara, ali da Tegeltija u roku od 30 dana pošalje ANP

Milorad Dodik, kao predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH do sada je odbio sve prijedloge kompromisa kako bi se formirala vlast u BiH, a ova država nastavila saradnju s NATO-om šaljući svoj prvi Godišnji nacionalni program (ANP), piše Klix.ba.

Prvobitno je nakon potpisivanja sporazuma trojice lidera o formiranju vlasti, Izetbegović predlagao da se u Brisel prije imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara (SNSD) usvoji i u Brisel pošalje reducirani ANP. To bi značilo slanje plana reformi kada je u pitanju civilni sektor, dok bi se tzv. vojni segment izostavio. Ipak, Dodik je to odbio i o tome se nikada nije zvanično ni razgovaralo.

Naknadno, kada su zakazivane sjednice Predsjedništva BiH Dodiku je ponuđen zaključak da se prvo imenuje Savjet ministara, uz obavezu predsjedavajućeg da u roku od 30 dana nakon imenovanja izradi u dostavi ANP.

Druga tačka tog zaključka bila je da ukoliko novoimenovani predsjedavajući Savjeta ministara BiH to ne bi učinio, ANP bi u Brisel poslao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Ipak, ni taj prijedlog kompromisa Dodik nije prihvatio, čime je potvrdio da uopšte ne želi nastavak saradnje s NATO-om, piše Klix.ba.

Nedavno se u proces pregovora za formiranje vlasti pokušao uključiti i komesar za proširenje Evropske unije Johannes Hahn, predlažući da se bez odlaganja formira Savjet ministara.

Ipak, evidentno je da do toga neće doći zbog Dodikovog neprihvatanja da se usvoji i pošalje ANP, piše Klix.ba.

Ubijedite Dodika: Džaferović i Komšić odbili sastanak sa Hahnom

 Ostavite komentar: