Dodik jasan: Nema razgovora sa onim koji Republiku Srpsku zovu aparthejdom

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je da će biti teško razgovarati s predstavnicima bošnjačkog naroda kada Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i drugi visoki funkcioneri iz tog naroda Republiku Srpsku zovu aparthejdom za Bošnjake i Hrvate u pismu koje su sinoć uputili.

Dodik je rekao da u Srpskoj i Bošnjaci i Hrvati uživaju sva prava, te da su razgovori sinoć s hrvatskim vrhom, pokazali da su odnosi s Hrvatima riješeni i na dobrom nivou. Naglasio je da je u Hrvatskoj nakon razgovora sa Zoranom Milanovićem, predsjednikom Hrvatske usaglašno da je potrebno očuvati mirno i stabilno okruženje u BiH i regionu, a rekao je da ga je upoznao s namjerama RS o vraćanju dejtonskih ustavnih nadležnosti.

Dodik je naglasio da je od Hrvatske dobio razumijevanje za stavove da je međunarodna zajednica nasilnim putem mijenjala pravni poredak BiH, a dodao je da RS nema ništa protiv rješenja pitanja Izbornog zakona kako bi se sačuvali konstitutivni interesi Hrvata, što je, kako je naglasio, interes i srpskog naroda.

Što se tiče posebne sjednice, koja će upravo početi, Dodik je rekao da se držao zaključaka Narodne skupštine RS o tome da se ne učestvuje u donošenju odluka, i da je sad na narodnim poslanicima da dvotrećinskom većinom potvrde njegove odluke o tome da su dva člana Predsjedništva BiH ugrozila vitalni nacinoalni interes Srpske.

Dodik je rekao da je iz principijelnih razloga i poštujući zaključke NS RS glasao i protiv otvaranja Kancelarije Ruske Federacije u Banjaluci, ali da će poslanicima preporučiti da glasaju za ovu odluku jer je u interesu RS.

“Neću se ljutiti ako ovaj parlament potvrdi odluku druga dva člana Predsjednštva o otvaranju kancelarije Ruske Ambasade u Banjaluci jer sam od početka učestvovao u pregovorima oko toga”, rekao je Dodik i pojasnio da je glasao protiv samo zbog poštovanja zaključaka NS RS o neodlučivanju u Predsjedništvu.

Rekao je da će posebna sjednica o povlačenju saglasnosti RS na osnivanje Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH biti održana 16. ili 17. novembra u Banjalci, i da su svi pravni akti već spremni.

“Nastaviti s neučestvovanjem u radu na nivou BiH zbog Inckove odluke”

RS će nastaviti u neučestvovanju u donošenju odluka na nivou BiH sve dok se odluka bivšeg visokog predstavnika Valetina Incka ne promijeni, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je tako postupio u skladu s zaključcima parlamenta RS jer RS ne može da dozvoli da visoki predstavik stigmatizuje srpski narod kroz odluke koje je donio. Dodik je rekao da će poslanicima preporučiti da se neke odluke Predsjedništva BiH odobre, poput otvaranja Kancelarije Ruske Federacije u Banjaluci, ali da je on glasao protiv svih odluka Predsjedništva iz principijelnih razloga, odnosno zbog zaključaka NS RS.

Dodik je rekao da vjeruje da će parlament potvrditi jedinstvo u RS, te je ponovio da RS nema skrivene namjere, te da se samo rukovodi principima Dejtonskog sporazuma, odnosno poštovanjem nadležnosti.

“Treba poštovati prava svih konstitutivnih naroda kroz međusobno uvažavanje i bez intervencionizma sa strane koji je doveo do toga da četiri stranca u kontinuitetu destabilizuju BiH. RS je garant ostanka i slobode na ovim prostorima ne samo za srpski narod nego i za ostale narode koji ovdje žive”, rekao je Dodik, pišu Nezavisne.

Ostavite komentar: