Dodik iz Antalije: Erdogan smatra da je BiH moguća kao odraz svih, ne samo jednih

18.06.2021. | 21:33

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas iz Antalije da BiH može opstati samo na bazi unutrašnjeg dijaloga i dogovora, a nikako stranom intervencijom.

“Pitanje konstitutivnosti naroda u BiH već je riješeno, i svima je jasno da je BiH sastavljena od tri konstitutivna naroda i dva entiteta. To, naravno, nije problem, ali jeste problem kada neki pokušavaju da prodaju priču o građanskom uređenju i asimilaciji, odnosno podređivanju jednog od naroda u BiH”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, možda to za Zapad zvuči lijepo, ali je za ljude u BiH neupotrebljivo.

“I dalje mislim da BiH ima malu šansu da uspije. Mislim da je ovo i dalje zemlja u kojoj se mrcvare i narodi i politička struktura”, rekao je Dodik za RTRS.

On je pozdravio stav predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da je BiH moguća kao odraz svih u BiH, a ne samo jednih.

Prema Dodikovim riječima, u BiH mora da postoji i dijalog i bazični konsenzus, ma koliko to teško bilo. On je konstatovao da su mnogi unutrašnji dogovori u BiH razoreni međunarodnim intervencionizmom.

“Bilo kakvi međunarodni recepti za nekakvo buduće uređenje BiH nisu realni, ni mogući. To je propala ideologija SAD i njihove ideologije globalizacije posredstvom liberalizacije koju treba prodati drugim narodima. To, jednostavno, nije prošlo, jer je danas u fokusu teorija državnog suvereniteta”, naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On izražava žaljenje što BiH nema nikakav pristup prema tim svjetskim trendovima, a o tome govori i priča o eventualnom dolasku novog visokog predstavnika u BiH.

“Meni je, i našim srpskim genima, nepojmljivo da priželjkujemo da u BiH dođe stranac i da upravlja nama, jer mi smo borci za slobodu i ne trpimo strance u smislu da vladaju nad nama. Možemo biti prijatelji i možemo biti dobri domaćini, ali ne možemo dozvoliti da neko dođe kod nas i da vlada nad nama”, kategoričan je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

Dodik dodaje da “ako Bošnjaci u tome uživaju, Srbi ne uživaju” i zaključuje da “problem budućnosti zemalja zapadnog Balkana ne može biti riješen stranom intervencijom”.

Oznake: Antalija, Dodik, Erdogan