Dodik demantovao Obrajana: On je bio obično piskaralo, nije tumač Dejtona

02.02.2024. | 18:19

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odbacio je kao neistinu ono što je pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove DŽejms Obrajan rekao da je imovina u BiH državna.

“Nigdje se ne pominje državna imovina”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, čiji je predsjednik.

Dodik je istakao da je danas Obrajan rekao neistine s ciljem podrške muslimanima u BiH.

“Cilj jeste centralizacija BiH i unošenje nemira na ovim prostorima”, naglasio je Dodik.

On je poručio da Obrajan nije tumač Dejtonskog sporazuma

Dodik je rekao da je u vrijeme potpisivanja Dejtonskog sporazuma Obrajan “bio obično piskaralo koje je imalo sreće da se nađe u Dejtonu, da prati i zapiše ono što je neko dogovorio”.

On je rekao da ga čudi da je, uprkos svemu sa čime je suočena Amerika – krize u Ukrajini, Gazi, Jemenu, Obrajan došao u BiH da otvori još jedno žarite i unese nestabilnost, baš kada je pokašano da lideri postignu dogovor.

Obrajan je rekao danas u Sarajevu da imovina pripada državi.

“Godine 2001. BiH je potpisala Sporazum o pitanjima sukcesije SFRJ, kojeg je ratifikovala Parlamentarna skupština BiH i državnu imovinu pripisala BiH, a ne entitetima. Postoji način da se razgovara o imovini tako što će se o tome govoriti u relevantnim institucijama”, obrazložio je Obrajan u govoru na FPN-u.