Dodik, Čović i Nikšić na sastanku u Mostaru: Bez SDA je sve lakše

Izgleda da je bh. politika uplovila u mirnu luku, to su juče u Mostaru potvrdili kapetani tri posade.

Optimizam, zadovoljstvo i sinergija – tako svoj odnos opisuju partneri u vlasti na nivou BiH. Vjeruju da će sve ovo uroditi plodom i da će rezultate ovog odnosa osjetiti građani.

Odnos je takav da će se lideri SNSD-a, HDZ-a i trojke sastajati na mjesečnom nivou. Predsjednik SNSD-a najavljuje sjednicu entitetskih vlada i kaže bez SDA je sve lakše.

Pokušavamo da održimo da to bude mjesečno, jedan sastanak ovog formata i prođemo kroz pitanja koja smo ranije postavljali. Opet će biti neka tema, one koje riješimo više ne raspravljamo o njima ali ima mnogo onih koje treba da riješimo”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Optimizma ne manjka ni kapetanu hrvatske posade u BiH. Dragan Čović kaže potrebna je dinamika na svim poljima. Priznaje da ima i onoga gdje se zapinje. On se drži svoje priče o izmjenama izbornog zakona. Cilj je jasan, kaže Čović.

“Cilj današnjeg sastanka je bio da pokušamo stvoriti jedan prihvatljiviji ambijent. Budemo li mi na ovaj način radili i dalje ne vidim ni jednog razloga da u narednih mjesec dana imamo još 5, 6 zakona u procedurama. Suština je nećemo birati zakone koji nam odgovaraju, mi želimo sa čitavim paketom mjera prema EU ići paralelno i istovremeno”, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a.

Nermin Nikšić je u Mostar stigao kao predstavnik tzv „trojke“. Dogovor je najvažniji na svim nivoima vlasti kaže, lider SDP-a. On ističe da vidi pozitivnu energiju i sinergiju koje uspostavljaju sagraditi mostove povjerenja što se kaže osjeti na radu Savjeta ministara.

“Naravno da postoje stvari oko kojih se teže dogovaramo, postoje stvari oko kojih to puno lakše napravimo, mi smo danas imali i sjednicu Vlade Federacije….. Siguran sam kako će i ovo vrijeme koje je pred nama pokazati da će biti koristi za sve građane u BiH”, istakao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

Ostavite komentar: