“DNS-u ne treba ukraden glas”: Nešić istakao da se otvara prostor da izbore odlučuju brojači, a ne birači

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić zatražio je danas od Centralne izborne komisije (CIK) BiH da se odredi prema pokušajima određenih opštinskih i gradskih izbornih komisija da na biračkim mjestima dozvole prisustvo odabranih akreditovanih posmatrača političkih stranaka, navodeći da se time se otvara prostor da izbore odlučuju brojači, a ne birači.

“DNS-u ne treba ukraden glas, ali nećemo dozvoliti ni da naši glasovi budu pokradeni. Pod izgovorom virusa korona pojedine opštinske i gradske izborne komisije daju instrukcije biračkim odborima da na dan izbora, zbog ograničenog prostora na biračkim mjestima, dozvole prisustvo najviše dva akreditovana posmatrača i sami odrede koja su to dva posmatrača, što je u suprotnosti sa Izbornim zakonom BiH”, rekao je Nešić.

On je istakao da se na ovaj način ugrožava legitimitet izbora, a i legalitet, “s obzirom na opštepoznati princip fiktivne registracije političkih subjekata i kandidata upravo radi dobijanja mjesta u biračkim odborima zbog čega se često dešava situacija da jedna politička partija u potpunosti kontroliše cijeli birački odbor”, saopšteno je iz DNS-a.

“Ukoliko ovakve namjere budu realizovane, upozoravamo vas da možemo doći u situaciju da se na velikom broju biračkih mjesta dese zloupotrebe bez mogućnosti da se spriječe prisustvom akreditovanih posmatrača, čime se u pitanje dovodi izborna volja građana, a izbori svode na partijske brojače glasova”, naveo je Nešić.

On je od CIK-a zatražio da ovo pitanje razmotri krajnje ozbiljno i ponudi pisano tumačenje ko i pod kojim uslovima može da spriječi prisustvo posmatrača na biračkim mjestima.

Nešić je dodao da DNS i on lično podržavaju sve epidemiološke mjere, te da je zaštita ljudskih života i zdravlja najvažnija, ali da “ne smije biti zloupotreba teške epidemiološke situacije radi kršenja Izbornog zakona i izbornih krađa”.

Ostavite komentar: